Lavanda
privatna arhiva
Lavanda

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Polja lavande u selu Bukovac nadomak Novog Sada, postala su atrakcija influenserima, pa kako bi dobili što više lajkova, dolaze ne samo iu cele Srbije, već i Hrvatske, Bosne i Mađarske.

Gotovo je nemoguće ući na Instagram i ne zateći fotografije lavande, a najezda na ovo mirisno polje proizvela je nekoliko hiljada fotografija koje na popularnoj društvenoj mreži imaju haštag Bukovac.

Ovo mirisno selo je interesantno i turistima, pogotovu fotografima koji na proplancima Fruške Gore stvaraju svoju umetnost.

Babe koje gaje i beru lavandu kako bi pravile osveživače i to prodavale, kažu da je ovo cveće poreklom iz mediteranskih krajeva.

Lavanda se sadi u rano proleće ili u ranu jesen, ali joj više pogoduje proleće, jer ta biljka voli suve i tople uslove gajenja. Prilikom gajenja lavande, potrebno je pronaći mesto koje je dovoljno osunčano, ali i biti joj posvećen. Nakon berbe, lavanda se odnosi na destilaciju ili sušenje.

Nema Moljaca

Lavanda ne oduševljava samo izgledom, već i prijatnim, opuštajućim mirisom, pa ako želite da uživate u njenim čarima, možete da je gajite i u saksiji. Ukoliko kupite buket lavandi, stavite je u praznu vaznu, nikako sa vodom, jer će u tom slučaju istruliti. Kada e potpuno osuši, cvetove možete staviti u ormane da teraju moljce.

 

Pročitajete: