Srbija Mapa Karta Srbije
Shutterstock
Srbija Mapa Karta Srbije

Shutterstock

Srbija Mapa Karta Srbije, Foto: Shutterstock

Kako je nemoguće da svi gradovi stanu u jedan tekst za početak smo se opredelili za ove:

NOVI SAD – Prvobitno je nosio imena Racko selo, Racki grad, Racka Varoš i Petrovaradinski Šanac. Neka vas pridev "racki" ne zbuni, to znači raški, odnosno srpski. Savremeno ime je nastalo 1748. godine u svojoj latinskoj formi Neoplanta, a moderni srpski naziv je njegov doslovni prevod. 

KRALJEVO – Ovaj grad se prvobitno zvao Rudo Polje, u srednjem veku, kada je još uvek bio samo selo. Kasnije, počinje da se naziva Karanovac i tako će se zvati sve do pred kraj 19. veka kada, u čast toga što smo ponovo postali kraljevina, dobija sadašnji naziv.

Borac Čačak

Alo/D. Briza

Borac Čačak, Foto: Alo/D. Briza

ČAČAK – Tokom srednjeg veka ovaj grad se zvao Gradac, sa identičnom etimologijom kao i austrijski grad Grac koji su osnovali takođe Sloveni; konkretno, gradac znači "mali grad, mala utvrda". Možda bi bio i lep kao svoj alpski imenjak da nisu došle Osmanlije, okupirale nam zemlju pa tako i njega i počele da ga naziva "čačak" što na turskom jeziku znači "blato, mulj". Turci su otišli, ali je Čačak ostao Čačak. 

JAGODINA – Pre nego što se zvao Jagodina, ovaj se grad nazivao Svetozarevo, po Svetozaru Markoviću. Pre toga, nazivao se Jagodina. A pre toga, nazivao se isto tako samo malo drugačije: 1399. godine se prvi put pominje ovo mesto kao – Jagodna.

ĆUPRIJA – Rimljani su je zvali Horeum Margi, što znači Moravska Žitnica, i nalazila se na mestu na kome je Carigradski drum, koji je novu imperijalnu prestonicu spajao sa Rimom, prelazio mostom, ćuprijom, preko Velike Morave. Srbi su ga zvali Ravno, a u 15. veku postaje Ćuprija. Da li slučajno ili ne, ime je promenjeno zbog toga što su i Osmanlije na tom mestu sagradile most.

Pirotska tvrđava

Shutterstock

Pirotska tvrđava, Foto: Shutterstock

PIROT – Rimljani su ga nazivali "Turres", i nalazi se na Pojtingerovoj tabli, jednoj od najstarijih putnih mapa sveta koja je nastala u 13. veku i predstavlja kopiju rimske karte iz 4. stoleća. Kao Pirot se prvi put spominje u 14. veku.

LESKOVAC – U srednjem veku nazivao se Glubočica, pa potom Dubočica, kako se naziva za vreme Nemanjića; oba ova naziva zapravo imaju istu etimologiju, označavaju duboku vodu. Osmanlije su ga nazivale Hisar, ali su ga Srbi za sve to vreme nazivali Leskovac, po drvetu leske koja daje lešnik, čije su ga šume okruživale.

NOVI PAZAR – Sagrađen je na mestu trgovišta nemanjićke utvrde u Rasu, po čemu i nosi ime, pošto reč pazar znači trg, trgovište, pijaca; preciznije rečeno, pošto je Ras bio sastavljen iz nekoliko delova od kojih je trg bio samo jedan, može se reći da je prethodno ime ovog grada bilo Ras. 

Pročitajte još:

Komentari (1)

Rizla

10.12.2020 22:00

A kako se Beocin zvao,grad koji vas sve hrani i snabdeva