Ilon Mask
Tanjug/AP
Ilon Mask

Tanjug/AP

Ilon Mask, Foto: Tanjug/AP

Tehnološki mogul Ilon Mask tvitovao je u petak nedokazanu teoriju da su piramide u Egiptu izgradili vanzemaljci, kao i da je faraon Ramzes Drugi bio došljak iz svemira.

Pročitajte još:

Egipatske piramide su izgrađene pre više od 4.000 godina i smatraju se jednim od najverovatnijih arhitektonskih dostignuća čovečanstva. Maskov tvit "Vanzemaljci su, očigledno, izgradili piramide" veoma je naljutio renomiranog egiptologa i vodećeg arheologa današnjice, doktora Zahija Havasa, koji je, videvši da je ova teorija bez naučnih dokaza preplavila internet, bio prinuđen da reaguje i odgovori Masku, nazvavši njegove tvrdnje besmislicom.

Piramide Egipat

Alo.rs/V.Đ.

Piramide Egipat, Foto: Alo.rs/V.Đ.

- Arheološki, istorijski i jezički pisani dokazi pokazuju da su piramide sagradili Egipćani, kao i da je faraon Ramzes Drugi bio Šarkavi, iz delte Nile, a njegova porodica je živela u Pi-Ramzesu, trenutno poznatom kao Kvantir, i vladao je Egiptom u tom periodu - poručio je Zahi Havas milijarderu.

- Postoje pisni dokazi u grobnicama radnika i plemića, koji se odnose na Keopsa i njegovu piramidu, koja je bila simbol boga sunca i deo egipatskih piramida koje su počele da se grade od treće dinastije i potrajale sve do 18. dinastije.

Ilon Mask

EPA

Ilon Mask, Foto: EPA

Havas je naglasio da su grobnice radnika koji su izgradili piramidu za ceo svet dokaz kako su ove monumentalne građevine bile nacionalni projekat Egipta, kao i da su radnici gradili piramidu 32 godine. Nedavno otkriveni papirus Vadi al-Džarf prikazuje šefa radnika Murara kako govori o izgradnji Keopsove piramide i sečenju kamenih blokova u Tori.

- Nadam se da će milijarder naučiti nešto i pročitati šta je napisano o faraonima i piramidama, pa će ubuduće znati da piramide nemaju nikakve veze sa svemirom, da su ih izgrdili Egipćani i da je faraon Ramzes Drugi - egipatski Šarkavi.

Preporučujemo: