Hrast postao zapis
P. Parezanović
Hrast postao zapis

P. Parezanović

Hrast postao zapis, Foto: P. Parezanović

Veliko i lepo drvo izabralo je za sebe, očigledno, odlično mesto u zaseoku Brdo, najvišem delu šumadijskog sela Đurđeva, u opštini Rača. Nije mnogo marilo što se nalazi na međi imanja porodica Stepković i Jevremović, pa se odomaćilo i na jednoj i na drugoj strani.

Zato su Zoran Stepković, preduzetnik, koji sada živi u Rači, i Nebojša Jevremović, diplomirani ekonomista i poznati sportski radnik, koji se iz Đurđeva otisnuo nešto dalje – u Kragujevac, odlučili da ni u kom slučaju ne poseku ovog lepotana, već ga po staroj srpskoj tradiciji poklone celom selu.

A to je da činom osveštenja, hrast koji dominira Brdom postane zapis, svetinja za selo ili deo sela na čijem se području nalazi.

Dok je u koru urezivao krst, Nebojšin otac Blagoje kaže da ovo drvo, svakako, ima 150 godina, a ukupan izgled obećava dugovečnost. A priča se da ovaj car među drvećem može da doživi i hiljadu godina.

- Imali smo, stotinak metara odavde, zapis, baš mnogo star. Drvo se osušilo i vreme je da osveštamo novi zapis. Međutim, onaj stari ne diramo, čak ni grane koje opadaju ne treba da se kidaju ili lome, objašnjava Blagoje.

Pored pšenice, ovaj zapis okružuju voćnjak i vinogradi Jevremovića, praznik za oči. A, sve u pomenutom zaseoku Brdo je praznik za oči. Sa mesta gde se nalazi obnovljena škola, koja doduše nema đaka već je meštani koriste za društvene aktivnosti, puca veliki pogled na Srbiju, mnoge planine, Kragujevac, a kada je lepo vreme vidi se i toranj na Avali. Ljudi su izgleda videli da je tamo bolje i, korak po korak, napustili predeo koji je pravi mali raj. Ima lepih kuća, ali deca su otišla. U svega 45 kuća je 120 žitelja, uglavnom staračkih domaćínstava.

Brđanski sabor

Stanovnici zaseoka Brdo smogli su snage da obnove zapuštenu školu sazidanu tridesetih godina prošlog veka i leti organizuju Brđanski sabor. Pored onih koji su ostali verni selu, u pripremi programa i zabave učestvuju i oni koji više tu ne žive, ali ih srce, ipak, vuče.

 

Preporučujemo: