Baba, demencija
Shutterstock
Baba, demencija

Shutterstock

Baba, demencija, Foto: Shutterstock

Njihovom studijom bile su obuhvaćene osobe koje plivaju u zimskom periodu. U njihovom telu su uočili protein za koji je dokazano da usporava pojavu demencije kod miševa i deluje lekovito nakon pojave demencije.

Naučnici su četiri decenije istraživali da li hladno okruženje pozitivno utiče na zdravlje čoveka.

Pre pet godina Kembridžovi naučnici su svoja istraživanja sprovodili nad zdravim miševima, miševima sa Alchajmerom i drugim neurodegenerativnim oboljenima. Uočili su da su zdravi miševi, koje su dovodili u stanje hipotermije i čije su telo ponovo oprezno zagrejavali, imali prirodno osnaživanje navedenog proteina RBM3. Neuroni zdravih miševa oštećeni hipotermičkim šokom su se regenerisali. Ali, spomenuti efekat se nije desio kod miševa koji su imali Alchajmer i druga neurodegenerativna oboljenja.

Zato je pre narednog eksperimenta - izlaganja hipotermičkom stanju kod obolelih miševa veštački povećan nivo RBM3 proteina. Tom prilikom su uvideli da proteini onemogućavaju oštećenje osetljivih sinapsi i zaključili da RBM3 može da zaštiti mozak od posledica demencije.

Njihova otkrića su ukazala da životinje u zimskoj hibernaciji izgube 20 do 30 posto sinapsi da bi sačuvale energiju, ali da se na proleće kod njih regenerišu neuroni. Kasnije je istraživanje sprovedeno nad manjom grupom ljudi. Među njima je bio Martin Pejt, koji tokom cele godine pliva na otvorenom prostoru. Pored njih, istraživanjem je bila obuhvaćena i grupa koja nije bila u hladnom okruženju tj. hladnoj vodi.

Sumnje naučnika su se potvrdile. Oni koji su plivali u hladnoj vodi su imali izrazito visoku količinu RBM3 proteina u odnosu na drugu grupu.

"Ako usporite napredak demencije za nekoliko godina, to bi moglo da ima veliki zdravstveni i ekonomski značaj", poručila je profesorka Đovana Maluči sa Instituta za istraživanje demencije Univerziteta Kembridž.

Međutim, istraživači ne mogu da preporuče kupanje u hladnoj vodi zbog drugih opasnosti koje postoje po zdravlje čovjeka, kao što je srčani udar. Zato se naučnici nadaju da će pronaći sigurniji način kako da povećaju količinu RBM3 proteina.