Hitler
Youtube /Print scren
Hitler

Youtube /Print scren

Hitler, Foto: Youtube /Print scren

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postala mnogo ređa.

Ako bi i odlazio u posetu, to su uglavnom bile posete vojnim bazama dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprinijeli njegovoj ogromnoj popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava retkost.

Poseban "tip" Hitlerovih poseta bile su kratki, nenajavljeni izleti u tek okupirane teritorije kada bi se, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu baš taj grad mnogo znači.

Hitler i Gering

Youtube /Print scren

Hitler i Gering, Foto: Youtube /Print scren

Poseta Sloveniji bila je svrstana u taj "tip" posete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek, tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mesto u Jugoslaviji koje je Hitler posetio.

Nemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nemaca kao i zapovednike novoformirane okupacione vlasti. Organizovana je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih devojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru borbenih odreda .

Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, nemački diplomata Valter Hevel, zapisao je: "Hitler je bio veoma sretan. Prijem je bio fantastičan!"

Komentari (1)

Misa

27.11.2020 15:19

Janezi ga docekali kao najrodjenijeg.