Hitler i Gering
Youtube /Print scren

Zanimljiva anegdota koja se prepričava već decenijama kaže da je usled potpunog saobraćajnog kolapsa na putevima koji su vodili ka Oplencu, Herman Gering u jednom trenutku izašao iz kola i u svojoj svečanoj uniformi regulisao saobraćaj na jednoj od raskrsnica.

Hroničari su zabeležili da se kratko zadržao nad odrom ubijenog monarha, a onda se zaustavio pred ikonom "Tajna večera" od sedefa, izloženom pred oltarom hrama posvećenog Svetom Đorđu.

Tajna večera, Oplenac

RINA

Tajna večera, Oplenac, Foto: RINA

Po naredbi jugoslovenskog suverena, ikona od belog sedefa bila je od ranije izložena u crkvi na Oplencu, a upravo se to pokazalo kao kobno po ovo umetničko delo.

Gering je bio poznat kao veliki kolekcionar umetničkih dela, koje je tokom Drugog svetskog rata neumorno pljačkao po okupiranim zemljama. zato nije ni čudno što je jedna od prvih naredbi okupacionim vlasima u Srbiji, već 3. maja 1941. godine, bila da se na Oplenac pošalje elitna nemačka jedinica koja će uzeti ikonu i otpremiti je u Geringov zamak u Berlinu. Tamo je stajala punih šest godina, sve do 1947. godine.

Ostalo je nepoznato kako je Tajna večera vraćena u Srbiju. Prema beleškama majora Ozne Radojice Ivanovića, on je u kabinetu Slobodana Penezića Krcuna čuo da je ikonu, na ko zna koji način, iz Geringovog dvorca doneo Slobodan Krstić Uča.

Vraćena je u zadužbinu Karađorđevića, ali nije prestala da izaziva divljenje ljubitelja umetnosti.

Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Prilikom jednog boravka na Oplencu zapazio ju je i maršal Jugoslavije Josip Broz Tito i naredio da se ikona odnese u njegovu rezidenciju. U tome ga je sprečio Aleksandar Ranković rekavši da je ona "deo istorije srpskog naroda".

Žestoko su se posvađali, ali je ona ostala tamo gde je i danas. Kažu da je to bio prvi ozbiljniji sukob Rankovića i Broza.

Pročitajte još: