Rimljani
Shutterstock
Rimljani

Shutterstock

Rimljani, Foto: Shutterstock

Nakon što je Krasus 55. godine pre Hrista poražen od Partijanaca u oblasti koja se nalazi u blizini današnjeg Irana, priča kaže da je 145 njegovih vojnika lutalo godinama ovom regijom.

Vezu između sela Likuian i Rima je prvi objasnio profesor sa Oxforda Homer Dubs 1950. godine. Dubs je dao teoriju koja opisuje kretanje legionara prema istoku koju su zarobili Kinezi sedamnaest godina kasnije.

Veruje se da su neki vojnici stigli na istok do današnjeg Uzbekistana, gdje su služili hunskom vođi Jzh Jzhu u ratu protiv kineske dinastije Han.

Rimljani

Youtube /Print scren

Rimljani, Foto: Youtube /Print scren

Cai Junian (38) je stanovnik ovog sela. On takođe ima zelene oči. Nosi nadimak Cai Luoma, što znači Cai Rimljanin. Taj nadimak su mu dali prijatelji i jako je poznat u okolini.

Arheolozi su otkrili jedan grob muškarca koji je bio visok oko 180 cm, što potkrepljuje verovanja da su na ovom mestu Rimljani zaista i živeli.

Neki stručnjaci kažu da je selo nastalo na trgovačkom putu kojim su prolazili različiti narodi. Neki su tu navodno umrli i potom zakopani.

Dubsove kolege kažu da je njegova teorija interesantna i moguća, ali su kritikovali višak preuranjenih zaključaka i nagađanja.

Kinez

Youtube /Print scren

Kinez, Foto: Youtube /Print scren

Profesor Jang Gongle sa Univerziteta u Pekingu je rekao da nema dovoljno dokaza koji povezuju seljane sa Rimljanima.

Prema njegovom istraživanju, selo Likuian je nastalo 104. godine pre nove ere, pola veka pre dolaska rimskih vojnika.

Italijanski antropolog Mauricio Betini sa Univerziteta u Sijeni je Dubsovu teoriju nazvao "bajkom".

On je za italijanske novine rekao da je potrebno prvo pronaći rimski novac ili oružje koje je tipično za rimske legionare da bi se sakupili valjani dokazi o njihovom postojanju. 

Strategija Rimljana je bila da unajme trupe za osvajanje, tako da mnoge rimske legije nisu bili "pravi" Rimljani, nego zarobljeni ljudi koji su kasnije istrenirani za borbu.

Pročitajte još: