LJUBAV NE ZNA ZA GODINE Gete sa 73 godine bio zaljubljen u devojku od 19

Svi znamo za veliku platonsku ljubav između Laze Kostića i lenke Dunđerski iz koje se izrodila najlepša srpska ljubavna pesma "Santa Maria dela salute". Ipak, naš Laza nije bio jedini koji je voleo znatno mlađu ženu od sebe. Takvu ljubav imao je i veliki Gete.

Gete
Gete, Foto: Youtube /Print scren

Nemački pisac, političar, pesnik, naučnik, filozof, jedna od najznačajnijih ličnosti evropskog neoklasicizma i romantizma krajem 18. i početkom 19. veka Johan Volfang Gete  imao je brojne ljubavi u životu, Ulrike fon Levecov ‚bila je poslednja žena koju je voleo.

Mislite li da "ljubav ne zna za godine"?

Čuveni Gete, kada je ljubav u pitanju, nikada nije mario za godine. Kao 16- godišnjak zaljubio se u tri godine stariju Anu Katarinu Šonkopf. Mesecima se borio za njenu naklonost.

Različiti društveni staleži kojima su pripadali i njihove, a pre svega njegove godine, bile su prepreka za ozbiljniju vezu. Kada ga je Ana napustila, Gete se teško razboleo pa je zbog tuberkuloze napustio Lajpcig i vratio se kući u Frankfurtu.

Ani je Gete posvetio 15 pesama i četiri priče.

Godinu i šest meseci tugovao je zbog od prve ljubavi pa nastavio sa studijama u Strazburgu gde se zaljubio u Frederiku Brion. Posle godinu dana veze rešio je da je napusti i ostavi slomljenog srca.

Gete
Gete, Foto: Youtube /Print scren

Kada se 1772. godine našao na jednom balu, Gete je upoznao Šarlotu Baf koja je imala 23 godine bila verena još 1768. za Kristiajna Kestnera. Gete zbog toga nije prestajao da joj se udvara. A ljubavni trougao ga je toliko inspirisao da Šarlotu pretoči u lik Lote u romanu Jadi mladog Vertera.

Srcu mu je zatim osvojila Ana Elizabeta Šoneman, prelepa devojka od 16 godina, ćerka iz bogate bankarske porodice.

Gete je nakon samo nekoliko raskinuo veridbu sa njom jer se nije osećao dobro u Lilinim krugovima i nije želeo obavezu.

"Moja ljubav ne zna da imam preko sedamdeset" Slavni pesnik se u 73. godini zaljubio u 19- godišnju devojku i ovo su detalji tog zanosa.

Gete je sa Urlike razmenjivao poglede, reči, vodio intelektualne razgovore i ljubio se sa njom na svoj način "Pri ljubljenju nisu bitna usta, usne, već duše."

Konac, crveno, ljubav, magija
 ljubav, magija, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pratio ju je na maskenbalu, na kojem se povredio prilkom pada. Godine su ga ometale u zavođenju, ali nije želeo da odustane boreći se sa mlađim muškarcima koji su osvajali Urlike.

Zaprosio ju je, ali je ona odbila bračnu ponudu, a na samrti naredila da se spale sva pisma koja joj je Gete slao.

U vezi pesnika i Urlike prste je bila umešala i njegova ljubomorna snaja Otilija koja ga po povratku u Vajmar nije puštala iz svojih kandži.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi