Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jeste li čuli za sisu, finski pristup životu?

Poslednjih godina ceo svet uči japanske životne mudrosti kroz ikigai ili danske kroz hygge, a sada bismo mogli da zavolimo i finski stil. Više o životnom stilu u zemlji jezera, sobova, alkoholizma, ali i u zemlji čiji se stanovnici ubrajaju među najsretnije na svetu, može se saznati iz knjige “Finding Sisu”, autorke Katje Pantzar.

Najsažetije rečeno, "sisu" znači istrajnost i otpornost. Kad situacija postane opasna, Finci primene sisu i suoče se s izazovom. Odnosi se i na to da ne biramo najlakši put. Dobar primer je to što Finci masovno na posao idu biciklima, iako baš ne mogu da se pohvale ugodnim vremenskim uvetima. Bilo bi im komfornije i lakše ići automobilom ili autobusom, ali umesto toga, oni praktikuju svoj sisu i dalje voze bicikl i po vetru i po kiši.

Ali, sisu zna i šta je ravnoteža, piše Pantzar, jer upozorava nas da ne idemo glavom kroz zid, nego da znamo da prepoznamo kada treba potražiti pomoć, jer ovde uopšte nije reč o junačenju.

Eh, sad, kako neko ko nije Finac i nije od rođenja upućen u sisu može primeniti ove mudrosti u životu?

Malim koracima do cilja

Lako je odustati od cilja ako mislite da ga morate ostvariti u potpunosti i to što pre. To je teško moguće, a i dokazano je da ćete, koliko god cilj velik bio, lakše do njega stići malim koracima nego divovskim skokovima.

Najvažnije je da pritom budete istrajni, jer samo tako ćete moći svladati različite prepreke. To je temeljno pravilo sisua.

Hvatajte svaku priliku za vežbanje

Finci su poznati po dobroj telesnoj formi, ali nisu takvi jer stalno vise po teretanama. Sisu nas, između ostaloga, potiče i da iskoristimo svaku priliku za vežbu za telo. Što to znači? Shvatite čišćenje kuće kao vežbanje, hodajte kad god možete...

Primjenjivati sisu znači ne birati lakši i ugodniji način, jer ste svesni da ćete od onog težeg puta na koncu imati više dobrobiti.

Pročitajte:

Što više napolju

Korištenje svake prilike za vežbanje povezano je sa boravkom napolju. Ipak, to ne znači da treba ići na trćanje kada je loše vreme, jer primenjivanje sise znači da znate kada treba stati.

Smisao je u tome da izaberete izlazak na otvoreno umesto da gledate TV. Izađite u park i prošetajte, ili u najbližu šumu i provedite neko vreme u prirodi – osetite travu, pomirišite vazduh, dodirnite drvo, slušajte ptice...

Sisu znači da ćete provoditi vreme napolju kad god možete, čak i ako vam se u tom trenutku baš i ne da. Ako vreme nije dobro, izađite u kratku, žestoku šetnju umesto dugačke, ali izađite. A kad se vratite kući napravite sebi toplu čokoladu.

Jedite u bojama

Autorka pomenute knjige navodi kako joj je jedan poznati Finac rekao da bi, ako primeti da su mu pantalone postale tesne, radije produžio šetnju nego počeo manje da jede. Finci su jedan od najzdravijih naroda na svetu, ali ne zato što ne jedu slatko.

Činjenica je da će osoba koja se hrani raznovrsno i zdravo biti zadovoljnija. To ne znači da treba sve potencijalno nezdrave namirnice izbaciti, niti sebe kažnjavati ako nešto tako ipak pojedemo, važno je da nezdrav način prehrane ne gospodari našim životom.

Manje je više

Skandinavski minimalizam kao stil uređenja doma i pristup dizajnu nadaleko je slavan, a i sisu je sličan tome kad kaže da se ne okružujemo predmetima koji nam zapravo ne trebaju. Ne kupujte nešto samo zato da biste kupili, vaš životni prostor ne zaslužuje haos.

Fincima, a i svim Skandinavcima, svojstveno je da predmete popravljaju, nalaze im novu namenu ili ih recikliraju, kad god je to moguće. Na uličnim prodajama Finci rado prodaju - ili daju – stvari koje im više nisu potrebne. A budući da su mnoge stvari napravljene kako bi trajale, mogu da budu u jako dobrom stanju.

Ne predajte se, ali...

Sisu u najkraćem znači: ne odustajte lako i ne birajte najlakši put koji se nudi. Ali znači i da treba da budete svesni kada treba odustati i potražiti pomoć.

Nismo besmrtni i nemamo nepresušnu količinu energije. Sisu nas uči da je prepoznavanje trenutka u kojem je pametnije odustati važnije nego „ubijati se” kako bismo dosegnuli cilj.

Dajte sebi vremena da korak po korak dođete do svog cilja. Učite. Jedite zdravo i vežbajte kad god možete. A ako ste hrabri, uronite u ledenu vodu, baš poput Finaca.

Preporučujemo: