Adolf Hitler
Printscreen/Youtube
Adolf Hitler

Printscreen/Youtube

Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

Istraživanje koje je uoči 11. novembra kada se obeležava Dan sećanja ili, kako ga još zovu, Dan veterana, obavilo "Erskin", britansko dobrotvorno društvo za ratne veterane, malo je zateklo i zabrinulo ostrvsku javnost, kao i same inicijatore.

Naime, pomenuto društvo je anketiralo 2.000 školaraca uzrasta između devet i 15 godina, a pitanja su se odnosila isključivo na Prvi i Drugi svetski rat, tačnije, uzroke, događaje, ljude i datume.

Znanje koje su pokazali bilo je očajno - mnogo njih misli da je Adolf Hitler bio selektor nemačke fudbalske reprezentacije!

Čak 40 posto i ne zna kog datuma je Dan sećanja, odnosno dan kada je Nemačka u vagonu u Francuskoj potpisala bezuslovnu kapitulaciju 11. novembra 1918. u 11 časova, čime je zvanično okončan Prvi svetski rat.

Dvanaest procenata đaka je ubeđeno da su "Mekdonaldsovi" zlatni lukovi simbol ovog praznika, a ne cvetovi bulke.

Adolf Hitler

Printscreen/Youtube

Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

Rezultat koji je "posebno uznemiravajuć" je što jedno od šestoro dece misli da je Aušvic bio tematski park u Drugom svetskom ratu.

Samo polovina je znala da je "Dan D" naziv za iskrcavanje u Normandiji - četvrtina veruje da se radi o "Dooms Day"-u (Sudnjem danu), a četvrtina da je to ime nuklearne bombe koja je bačena na Perl Harbur, čime je Amerika "uvučena" u rat.

Izdvajamo još tri "zablude" malih Britanaca.

Jedno u 20-oro dece misli da je holokaust proslava kraja rata, a jedan od 10 školaraca da "SS" označava "Secret Seven" (Tajnu sedmorku) engleske književnice za decu Enid Bliton, a ne Hitlerovu elitnu vojsku, nastalu iz lične garde.

Za "Blickrig" (Munjeviti rat) je barem jedan u 12 učenika rekao da je masivna operacija čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Major Džim Penton, izvršni direktor društva "Erskin" izjavio je tim povodom: "Neki od odgovora na pitanja u anketi su nas šokirali i pokazali da 'Erskin, između ostalog, ima zadatak ne samo da brine o veteranima, već i da edukuje društvo".

"Ima i pozitivnih stvari. Anketa je pokazala da je nivo interesovanja dece da više uče u školi o svetskim ratovima veliki. Školska deca su budućnost zemlje i važno je da im pomognemo u učenju o našoj istoriji."