San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Shutterstock
San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik, Foto: Shutterstock

Poznato je da su neki od najvećih naučnika, poput Alberta Ajnštajna, provodili mnogo vremena spavajući. Ipak, danas mnogi imaju problema sa ritmom spavanja.

PROČITAJ JOŠ:

"Nesanica može da bude i pogubna za naše zdravlje, možda joj se i ne obraća dovoljna pažnja, i može da se odrazi kako na fizičko tako i psihičko zdravlje. Uvek jedno drugo prati", kaže doktorka u emisiji "TV Ordinacija", na Studiu B.

Spavanje, san, snovi, krevet,

Shutterstock, ilustracija

Spavanje, san, snovi, krevet,, Foto: Shutterstock, ilustracija

Spavanje je za zdravlje jednako važno kao i vežbanje ili ishrana, jer se u toku spavanja obnavlja celokupan organizam. Bebe u spavanju provedu oko 15 sati.

Tokom sna se snižava telesna temperatura za pola stepena Celzijusovih, ali je mozak jednako aktivan kao i u bodnom stanju. Osim toga, puls se ubrzava, dok je ostatak tela privremeno paralizovan.

PREPORUČUJEMO:

"U telu se događaju složeni biohemijski procesi. Naš mozak polako iz jednog alfa ritma usporava, i na kraju ulazimo u delta ritam. Spavanje definiše četiri faze promena ritma, i onda nije tu kraj. Kada se završe, posle oko 90 minuta, ulazimo u fazu sanjanja. Sada, zahvaljujući modernoj nauci, u stanju smo da merimo to sanjanje. Proučilo se koliko je REM a koliko sporotalasna faza. Svaka od njih ima dragocene efekte na naše telo".

Tokom tih faza u našem telu se luče jedinjenja koja utiču na naše funkcionisanje.

"U sporotalasnom spavanju luči se hormon rasta, koji je važan za decu, ali ima i ulogu kod odraslih. I kod nas se mišići reparišu, i organi... Svaki deo našeg dela se delimično razgrađuje i delimično repariše, a sve je to pod komandom hormona rasta. Time se telo regenreiše. S druge strane, spavanje je od izuzetnog značaja za obnavljanje naših mentalnih sposobnosti. Ako nismo dovoljno sanjali onda nismo izlučili neke druge materije, kortizona, seksualnih hormona... Ako je nešto falilo, organizam to u budućnosti nadoknadi".

Tokom noći se obanvljaju i ćeli, pa se odražava i na lepotu, a utiče i na trajno pamćenje.