Jugovići
Youtube /Print scren
Jugovići

Youtube /Print scren

Jugovići, Foto: Youtube /Print scren

Volite li našu epsku poeziju?

 

Istorija kaže da je potomak Vratka Nemanjića ćerka Milica koja se oko 1353. godine udala za Lazara Hrebeljanovića, u narodnoj poeziji cara Lazara, koji je poveo srpsku vojsku u Kosovski boj. Vratko je imao i sina, župana Nikolu Vratkovića, koji je sahranjen 1389. godine u Nemanjinoj zadužbini, manastiru Svetog Nikole kod Kuršumlije. Vratko Nemanjić je bio vojvoda na dvoru svog bratanca, cara Dušana Silnog i imao je važnu ulogu u građanskom ratu u Vizantiji.

Jugovići

Youtube /Print scren

Jugovići, Foto: Youtube /Print scren

Vratko ili ne? Neki autori smatraju da epski Jug Bogdan nije baziran na istorijskoj ličnosti Vratka Nemanjića.

Za razliku od dva istorijski poznata potomka, u narodnoj pesmi Jug Bogdan, osim ćerke Milice ima i devetoricu sinova: Boška, Damjana, Mitra, Momira, Nenada, Nikolu, Petra, Vojina i Stepana. Svi oni, na čelu sa ocem, vodeće su ličnosti pesama pretkosovskog i kosovskog ciklusa.

Ali, u narodnim stihovima su dosta različito opevani. U pesmi "Banović Strahinja", Jug Bogdan sa sinovima je predstavljen u negativnom svetlu, kao slabić i kukavica koji se plaši Turaka. A u pesmama koje pripadaju kasnijem periodu, ciklusu pesama koje opisuju događaje u vreme Kosovskog boja u kom je i poginuo, on i njegovi sinovi predstavljaju simbol hrabrosti, junaštva, žrtvovanja i simboličnu predstavu stradanja srpskog naroda u toj bici. Narodna tradicija očuvana u pesmi, opisuje kako je Jug Bogdan predvodio desno krilo srpske vojske, a pominje se i kao jedan od likova u istorijskoj tragediji Stefana Stefanovića iz 1825. godine "Smrt Uroša V".

Pročitajte još: