Životinje
Shutterstock
Životinje

Shutterstock

Životinje, Foto: Shutterstock

Novo istraživanje otkrilo je kako neke životinje nisu samo vođene instinktom, već se kod nekih pojavljuju i osećanja, na prvom mestu empatija.

Ponašanje prerijskih miševa može biti motivisano empatijom. Istraživači su napravili eksperiment u kojem su privremeno izolovali neke članove takoreći rodbine i poznanika miševa pa ih izložili blagim šokovima. Kada su ih vratili nazad, miševi koji nisu bili izloženi šoku počeli su lizati one koji su bili pod stresom i tako ih tešili.

Kada su drugu grupu miševa odvojili, ali ih nisu i izložili šoku, prilikom njihovog povratka nije se dogodio isti scenario. Instrument kojim su merili stanje hormona otkrio je kako su članovi porodice i poznanici miševa bili ožalošćeni kada je nisu mogli utešiti.

Životinje kućni ljubimci kućni ljubimac životinja

Shutterstock

Životinje kućni ljubimci kućni ljubimac životinja, Foto: Shutterstock

Budući da je kod ljudi oksitocin hormon koji je povezan sa empatijom, u jednom su eksperimentu blokirali taj neurotransmiter da vide kako će tada miševi reagovati. Međutim, blokiranje oksitocina nije sprečilo članove porodice i poznanike miševa da ih i dalje teše.

Ova otkrića pružaju nam novi uvid u mehanizam empatije i evoluciju kompleksnih ponašanja kod životinja, pogotovo onih motivisanih empatijom.

Pročitajte još: