Crna rupa Svemir Astronomija Fizika Univerzum
Profimedia
Astronomija poravnjanje planeta, Foto: Profimedia

Geomagnetna oluja je fenomen do koga dolazi zbog promena u Zemljinoj magnetosferi. Događa se usled sudara solarnog vetra - odnosno čestica koje prolaze kroz solarni sistem - i Zemljinog magnetnog polja.

Svemir Zvezde, Foto: Profimedia

ZEMLJU ĆE POGODITI JAKA MAGNETNA OLUJA!
Sprema se nekoliko udara, otvorila se pukotina, svi smo u opasnosti!

 

Oluja nastaje izbacivanjem koronalnih masa, odnosno emisija solarne plazme koje putuju iz solarnih zona sa jakim magnetnim poljima. Potrebni su dani da bi oluje i stigle do Zemlje, ali najintezivnije Zemlju pogađaju u roku od svega 18 sati.

Ove nedelje je geomagnetna oluja doprinela stvaranju čak tri eksplozije iz sunčevih zona - solarnih predela smanjene površinske temperature. Eksplozije putuju kroz svemir i uništavaju sve što im je na putu. 

Kada dođe do Zemlje, eksplozija se suočava sa atomima i molekulima u njenoj atmosferi. Upravo tako nastaje polarna svetlost na polovima. Na Severnom polu naziva se Aurora Borealis, a na Južnom - Aurora Australis.

Nažalost, jake geomagnetne oluje imaju i neke neželjene nuspojave. One mogu da poremete napajanje strujom, komunikacije i satelite.

Neki naučnici sumnjaju i da utiču na poremećaj biološkog sata kod ljudi i izazivaju promene krvnog pritiska i otkucaja srca. 

SRBIJA IZBEGLA KATASTROFU ZA DLAKU! Ciklon opustošio region! Iza razornog vrtloga ostale samo slike STRAVE I UŽASA! Nov udar na našu zemlju posle vikenda! (VIDEO)

Ruski astrofizičar Sergej Bogačov kaže da je ovo najjača takva oluja u proteklih 18 meseci, ali joj je ipak dao ocenu tri na skali od jedan do pet.

U Američkoj meteorološkoj agenciji kažu da ove eksplozije nisu opasne i da je malo verovatno da bi mogle da ugroze planetu.

Ovo nije ništa u poređenju s Velikom sunčevom olujom iz 1859. godine - najekstremnijom solarnom olujom zabeleženom do sada - kada je polarna svetlost mogla da se vidi čak i na Bahamima.

SLEDEĆA NEDELJA ĆE BITI NOĆNA MORA Za vikend ćemo uživati, a onda nam stiže prava STRAHOTA!

U Izveštaju američke Nacionalne akademije nauka piše da bi „teški olujni scenario" mogao da prouzrokuje štetu od jedne do dve hiljade milijardi dolara samo tokom prve godine, a svetu bi trebalo četiri do 10 godina da se oporavi.

Srećom, trenutna oluja će verovatno biti zapamćena samo kao "pojačana" polarna svetlost.