Druga kosovska bitka 1448. - Murat II
Youtube/Printscreen
Druga kosovska bitka 1448. - Murat II

Youtube/Printscreen

Druga kosovska bitka 1448. - Murat II, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Druga kosovska bitka je vođena od 17. oktobra do 20. oktobra 1448. godine na Kosovu polju

* Vođena je između snaga Kraljevine Mađarske (ojačanih vlaškim odredima) predvođenih Janošom Hunjadijem (Sibinjanin Janko) sa jedne i Turaka Osmanlija predvođenih Muratom II (1421—1451) sa druge strane

* Okončana je potpunim slomom mađarskih snaga, koje su se povukle u neredu, dok je sam Hunjadi napustio bojište u noći između 19. i 20. oktobra

Ovim mađarskim porazom su praktično okončani pokušaji da se Osmanlije proteraju sa Balkanskog poluostrva i posle nje preostale hrišćanske države vode mahom defanzivne borbe sa Otomanskom imperijom.

Pročitajte još:

Do same bitke je došlo usled Hunjadijeve procene da je pogodan trenutak da se Osmanlijama zada udarac i da se suzbiju sa Balkana.

Sa tim ciljem se uputio ka Kosovu da bi se spojio sa Skenderbegovim snagama, posle čega je planiran zajednički pohod protiv Murata II. Međutim turski sultan ih je preduhitrio i razbio mađarske snage pre nego što su uspele da se spoje sa svojim saveznicima.

 

U ovom pohodu nije učestvovao srpski despot Đurađ Branković (1427—1456), iako se bitka vodila na de facto njegovoj teritoriji. On je, kao i 1444. godine, procenio da je Osmansko carstvo suviše jako i da se ne treba zaletati. Zbog toga ga je Hunjadi smatrao neprijateljem i tokom svog pohoda se na tlu despotovine Srbije ponašao kao da se nalazi na neprijateljskoj teritoriji.

Ronioci izronili i izneli ga na obalu! Očevici zaprepašćeno gledali u pojavu pred sobom! (VIDEO)

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 17:17 Ovo se ne događa tako često. Mač u Vrbasu, Foto: Youtube/Printscreen * Srednjevekovni mač pronađen u reci Vrbas * Našli su ga zabodenog u kamenu * Mač je u odličnom stanju Srednjovjekovni mač koji je nedavno pronađen zaboden u kamen u reci Vrbas nedaleko od Banjaluke, izvučen je danas iz vode, izjavila je arheolog ronilac Ivana Pandžić.

Kao posledicu takvog ponašanja despot Đurađ ga je zarobio prilikom povlačenja sa Kosova a od Mađara je zatražio veliki otkup na ime učinjene štete koju su pričinile Hunjadijeve snage. Iako su Osmanlije od njega zahtevale da im preda Hunjadija, on je to odbio i nakon što je dogovorio otkup od 100.000 dukata sa Mađarima, pustio je Hunjadija iz zatočeništva.

Sam Hunjadi je ostavio trag i u srpskoj narodnoj tradiciji koja ga poznaje kao Sibinjanin Janka, ali je i Drugi kosovski boj zauzeo svoje mesto u njoj, pošto se za njega vezuju dve narodne izreke:

- Kasno Janko na Kosovo stiže - koja se odnosi na Drugu kosovsku bitku 1448. godine.

- Stradao kao Janko na Kosovu - koja se odnosi na težak poraz koji su Osmanlije nanele Hunjadijevim snagama.

BONUS VIDEO: Fudbaleri Zvezde pozdravljaju navijače na Jarinju

 

 

Komentari (1)

frka trka

17.10.2019 21:04

za ovaj boj nisam ni znao