Car Dušan
Shutterstock
Car Dušan

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Dušanov zakonik, najvažniji i najstroži pravni dokument, kojim su utvrđena osnovna načela srpske srednjovjekovne države, a čiji je najpoznatiji moto “Oko za oko, zub za zub”, donet je na današnji dan 1349. godine u Skoplju, na saboru vlastele i crkvenih velikodostojnika, održanom na Vaznesenje Gospodnje.

Prvi srpski car Dušan Silni, za vreme čije vladavine su granice Srbije obuhvatale čak osam današnjih država, svoju vladavinu učvrstio je jakim zakonodavstvom. Rad na Zakoniku počeo je 1346. godine, odmah nakon njegovog krunisanja za cara. Dopunjen je 1354. godine u Seru, tako da ima 201 član.

Iako se Dušanov zakonik pamti po strogim kaznama, istorijski podaci govore da su upravo takve mere doprinele smanjenju prestupa i opadanju kriminala u tadašnjoj Srbiji.

Zakonik je uređivao neke od najčešćih prestupa – krađe, preljube, povrede ugleda i časti. Regulisao je prava staleža, štiteći i najniže slojeve. Imao je kazneno-pravne, procesno-pravne, ako i odredbe iz porodičnog i naslednog prava.

Ono što je specifično za ovaj carski akt jeste i činjenica da, osim svetovnih, uređuje i duhovne prestupe.

Car Dušan

Youtube printscreen

Foto: Youtube printscreen

Među prvim stvarima koje zakonik uređuje jesu bračni odnosi. Član dva i tri ovog zakonika kažu da niko ne smije da se ženi bez blagoslova svog duhovnika, a, ukoliko se to učini “takvi da se rastave”.

Zakonom nisu uređivani samo bračni, već i seksualni odnosi, te je kažnjavana čak i “blud među supružnicima”.

Dušanovim zakonikom silovatelji i pedofili bili su kažnjavani na sledeći način: “I koji vlastelin uzme vlastelinku silom, da mu se obje ruke odsijeku i nos sareže, a ako sebar uzme vlastelinku silom, da se objesi, a ako svoju drugu uzme silom, da mu se obje ruke odsijeku i nos sareže”.

Psovanje se kažnjavalo novčano. U članu 55 kaže se da “ako vlastelin ili vlastelinčić opsuje sebra, plati sto prepera, a ako li sebar opsuje vlastelina ili vlastelinčića, da plati sto perpera i da se osmudi”.

U vreme cara Dušana prestupi načinjeni pod dejstvom opojnih pića kažnjavali su se vađenjem očiju, batinama ili sečom udova.

“Oko za oko, zub za zub” najbolje se ogleda kroz kazne za najstrašnije zločine ubistva. Kazna za ubice bila je smrt, međutim, ukoliko bi se ubili najbliži srodnici, kazna je bivala stroža.

– Ko se nađe da je ubio oca ili mater ili brata ili svoje čedo, takav ubica da se spali na ognju – piše u Zakoniku.

Ako bi neko ubio duhovno lice, mogao je završiti i na vešalima.

U spomen na usvajanje Dušanovog zakonika 21. maj se obežava kao Dan pravosuđa Srbije.