frižider
Shutterstock
frižider

Shutterstock

frižider, Foto: Shutterstock

Potrebno je da na početku čišćenja prvo izvadite svu hranu iz frižidera. Bakterije se mogu brzo razmnožavati na sobnoj temperaturi, tako da se savetuje da mlečne proizvode, meso i drugu hranu, koja se mora držati na hladnom, prebacite u prenosni frižider.

Dubinsko čišćenje frižidera dobro je napraviti pre nedeljne kupovine hrane, jer je tada u frižideru najmanje namirnica i dok to radite, one kojima je prošao rok obavezno bacite.

Operite pregrade i police

Nakon toga, izvadite pregrade sa dna frižidera i sve police koje se mogu ukloniti. Ako ne znate da ih izvadite proverite priručnik koji ste dobili sa frižiderom kako biste znali kako da to uradite, a da ništa ne oštetite.

Zatim detaljno operite police i pregrade deterdžentom za pranje suđa i vrućom vodom. Ako su police od stakla, najbolje bi bilo da ih prvo pustite da dostignu sobnu temperaturu, jer ćete time smanjiti rizik od pucanja u vrućoj vodi.

Iskoristite čačkalicu da uklonite ostatke hrane koji su se nakupili između površine police i okvira police. Isperite police čistom vodom, a zatim ih ostavite da se prirodno osuše ili ih obrišite čistom krpom.

Obrišite unutrašnjost i spoljnu površinu

Nemojte koristiti vruću vodu za čišćenje unutrašnjosti frižidera, jer će se onda povisiti temperatura frižidera i to može odložiti vraćanje kvarljive hrane. Umesto toga, koristite hladnu vodu.

Obratite pažnju i na izbočine na stranama frižidera na kojima stoje police jer mogu biti izvor prljavštine. U tom slučaju štapići za čišćenje ušiju su dobri za uklanjanje ostataka stare hrane iz njih. Unutrašnjost frižidera detaljno osušite papirnim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom.

Spoljnu površinu frižidera, pogotovo ručku i okvir vrata deteljno obrišite pamučnom kuhinjskom krpom koju ste prethodno pokvasili u hladnoj vodi. 

PROČITAJTE JOŠ: