MASK "UKANALIO" TESLU ZA 50 MILIJARDI DOLARA Dovoljna je bila jedna izjava "ludog genija" da zatrese čitavu svetsku ekonomiju!

Investitori su oborili tržišnu vrednost Tesle za 50 milijardi dolara, nakon što je izvršni direktor kompanije Ilon Mask izjavio da će radikalno smanjenje cene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće tek za tri godine.

Ilon Mask
Ilon Mask, Foto: EPA

Tržišna kapitalizacija Tesle je za samo dva sata pala za 20 milijardi dolara, pošto su Mask i drugi Teslini rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije, izveštava Rojters.

Akcije su na zatvaranju berze bile u minusu za 5,6 posto, a posle radnog vremena su povećale gubitak za dodatnih 6,9 procenata.

Investitori su očekivali dve značajne najave na Maskovom često reklamiranom “Danu baterije” – o razvoju baterije za vožnju od milion milja, koja će trajati deset i više godina, i konkretne podatke o smanjenju troškova, na osnovu kojih bi cena električnog vozila bila niža od cene benzinskog automobila.

Ilon Mask
Ilon Mask, Foto: Tanjug / AP

Umesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smanjiti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom, te isporučiti “pristupačan” električni automobil.

“Za tri godine možemo da napravimo automobil od 25.000 dolara koji će biti u osnovi možda nešto bolji od uporedivog benzinskog automobila”, rekao je Mask.

On je, međutim, priznao da Tesla nema celovit vlastiti ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne procese, prenosi britanska agencija.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi