Ajkula
Tanjug/AP
Ajkula

Tanjug/AP

Ilustracija: AP

Kako je 61-godišnji Vilijam Lajton, neurolog iz Skarsdejla u Njujorku, ispričao u intervjuu za "Associated Press", plivao je kod Kejp Koda, u blizini mesta Truro, Masačusets, samo 2,5 do 3 metra od obale, kada je osetio užasan bol u levoj nozi i brzo shvatio da ga je napao morski pas.

Odmah je zadao morskom psu snažan udarac levom rukom u škrge, što mu je verojatno spasilo život, ali i dovelo do pucanja tetive. Kako je objasnio, znao je da su škrge najosetljivija tačka na telu morskog psa jer se setio da je to video u jednom dokumentarcu. Predator je nakon toga popustio zahvat, a Lajton je uspeo da se istrgne i otpliva do obale.

"Prvo sam bio prestravljen, ali stvarno nije bilo vremena da mislim. Ne osećam se kao da sam napravio išta herojski. Mnogo toga je bila sreća", ispričao je iz bolnice za rehabilitaciju Spolding u Bostonu, gde se nalazi od nedelje. Ruka mu je u gipsu, a noga u zavojima i s pričvršćenom protezom.

Njenova supruga Džun i dvoje dece bili su s njima na plaži, zajedno s porodičnim prijateljima. Kad je izašao, porodica i drugi kupači su pomogli da se zaustavi krvarenje i odveli ga do automobila na parkingu. Ali tamo je već počeo da gubiti svest zbog gubitka krvi.

"Bol je bio zaista nepodnošljiv. Sećam se da je helikopter sleteo, ali ne sećam se ničega u naredna dva dana", kaže on. Medicinski helikopter ga je odveo u bolnicu u Bostonu gde je stavljen u dvodnevnu komu, operisan šest puta i dobio je skoro sedam litara krvi.

Ovaj profesor sa SUNY medicinskog centra u Bruklinu ističe da je zahvalan što je živ, ali i kako zna da su pred njim još nedelje terapije. Sreća u nesreći je što morski pas nije zagrizao kritične nerve ni vene niti ostavio veće oštećenje na kosti.

"Prilično je zastrašujuće uopšte misliti o tome. Znam da to nije najbolja stvar za reći, ali nisam voleo morske pse pre, a sad ih volim još manje", zaključuje Lajton.

Biolozi još pokušavaju da utvrde koja vrsta morskog psa je napala ovog neurologa. Ovo je prvi napad morskog psa u saveznoj državi Masačusets od 2012. godine.