beloglavi sup
Rezervat prirode Uvac
beloglavi sup

Rezervat prirode Uvac

beloglavi sup, Foto: Rezervat prirode Uvac

Nakon dvodnevne potrage, čuvari Rezervata prirode Uvac, Dobrilu su pronašli mrtvu između drveća na nepristupačnim predelima. Iako je ova ženka beloglavog supa letela čak do Turske, smrt ju je zadesela nedaleko od mesta gde se izlegla.

- Nakon što smo pronašli njen satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticima Orlovice u blizini gnezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio - rekao je Novak Pejović, vođa čuvara zaštićenog područja.

Ovu mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima. Čuvari su sa njom slikali selfi fotografije i igrali se. Ovog proleća u svom prvom letu je zalutala i otišla u Tursku, a u Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u rezervat prirode Uvac.

Nekoliko meseci je boravila u volijerama i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepeli da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspešno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspela da se snađe u ovim vrletima - kaže Pejović.

igor je živ i zdrav

Pored Dobrile, čuvari su tragali i za beloglavim supom, trogodišnjim Igorom.

- On je živ i zdrav, pratimo ga preko krilne kartice - naglasio je Pejović.