TRAGIČNA SUDBINA AJNŠTAJNOVOG NASLEDNIKA Dobio ga u braku sa Milevom: Sin krenuo očevim stopama, ali posle ovog događaja, život mu je bio TAMA

Umirli na dva kontinenta

Albert Ajnštajn
Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

Sin Alberta Ajnštajna jedini je "problem" kojeg ovaj genije nije uspeo da reši. Naime, Edvard je šizofreničar, koji je čak tri decenije proveo u bolncii.

Albert i njegova supruga, naše gore list, Mileva Marić izrodili su dvoje dece u kratkom braku - sinove Hansa Alberta i Edvarda.

Mlađi Edvard rođen je 28. jula 1910. godine u Cirihu, a samo četiri godine kasnije usledio je razvod njegovih roditelja. 

- Otac je znao da posao ostavi po strani i da nas satima gleda kako se igramo - govorio je stariji Hans.

Edvard je od rođenja bio bolešljiv, što je velikog naučnika vrlo brinulo. Već tada je sa sigurnošću tvrdio da neće moći da "izraste u zdravu osobu".

Albert Ajnštajn
Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

- Tokom odrastanja Edvard se zainteresovao za psihijatriju, posebno za dela Sigmunda Frojda. Ipak je, sledeći očeve stope, upisao studije u Cirihu, ali je već tada osetio teret Ajnštajnove slave.

- Teško je imati toliko važnog oca, jer se osećaš nevažnim i beznačajnim - govorio je Edvard.

Nakon propale ljubavi, njegovo mentalno zdravlje se pogoršalo, kulminirajući pokušajem ubistva u 1930. godini. Nedugo potom dijagnostikovana mu je šizofrenija, ali su mu surovi tretmani tog doba samo pogoršali stanje. Nije mogao da čita i, uopšte, gubio je svoje kognitivne sposobnosti.

Albertova druga supruga Elsa isticala je da je to mnogo uticalo na Alberta. Nevolju je pogurao Hitler.

Dok je ucveljeni otac bio u Americi, nacistički vođa dolazi na vlast 1933. godine, pa Ajnštajn zbog jevrejskih korena biva onemogućen da se vrati. 

Albert Ajnštajn
Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

Želeo je i sina da dovede u SAD, ali zbog Edvardovog zdravstvenog stanja to nije bilo moguće. 

Ipak, nastavio je da mu piše i šalje novac za lečenje, ali se nikada više nisu videli. Mlađi Ajnštajnov i Milevin sin preminuo je od infarkta 1965. godine, u oktobru.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi