Albert Ajnštajn
Profimedia
Albert Ajnštajn

Profimedia

Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

Sin Alberta Ajnštajna jedini je "problem" kojeg ovaj genije nije uspeo da reši. Naime, Edvard je šizofreničar, koji je čak tri decenije proveo u bolncii.

Pročitajte još:

Albert i njegova supruga, naše gore list, Mileva Marić izrodili su dvoje dece u kratkom braku - sinove Hansa Alberta i Edvarda.

Mlađi Edvard rođen je 28. jula 1910. godine u Cirihu, a samo četiri godine kasnije usledio je razvod njegovih roditelja. 

- Otac je znao da posao ostavi po strani i da nas satima gleda kako se igramo - govorio je stariji Hans.

Edvard je od rođenja bio bolešljiv, što je velikog naučnika vrlo brinulo. Već tada je sa sigurnošću tvrdio da neće moći da "izraste u zdravu osobu".

Albert Ajnštajn

Profimedia

Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

- Tokom odrastanja Edvard se zainteresovao za psihijatriju, posebno za dela Sigmunda Frojda. Ipak je, sledeći očeve stope, upisao studije u Cirihu, ali je već tada osetio teret Ajnštajnove slave.

- Teško je imati toliko važnog oca, jer se osećaš nevažnim i beznačajnim - govorio je Edvard.

Nakon propale ljubavi, njegovo mentalno zdravlje se pogoršalo, kulminirajući pokušajem ubistva u 1930. godini. Nedugo potom dijagnostikovana mu je šizofrenija, ali su mu surovi tretmani tog doba samo pogoršali stanje. Nije mogao da čita i, uopšte, gubio je svoje kognitivne sposobnosti.

Preporučujemo još:

Albertova druga supruga Elsa isticala je da je to mnogo uticalo na Alberta. Nevolju je pogurao Hitler.

Dok je ucveljeni otac bio u Americi, nacistički vođa dolazi na vlast 1933. godine, pa Ajnštajn zbog jevrejskih korena biva onemogućen da se vrati. 

Albert Ajnštajn

Profimedia

Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

Želeo je i sina da dovede u SAD, ali zbog Edvardovog zdravstvenog stanja to nije bilo moguće. 

Ipak, nastavio je da mu piše i šalje novac za lečenje, ali se nikada više nisu videli. Mlađi Ajnštajnov i Milevin sin preminuo je od infarkta 1965. godine, u oktobru.