brza hrana, loša ishrana, belo meso
Shutterstock, ilustracija
brza hrana, loša ishrana, belo meso

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Stigla je jesen, doba krsnih slava i bogatih trpeza, vreme kada se otvara apetit... Većina se opušta i sebi dozvoljava više slatkiša nego obično, pa se još više raduje odlasku u goste, često ne razmišljajući o higijenskim uslovima u kojima su se spremale čokoladne i voćne poslastice.

Da li ste u gostima pronašli dlaku u hrani?

 

Svi se obično prepuštaju slatkim ukusima sve do trenutka kad osete da im se sa recimo čokoladnim filom i bademima, uz jezik, nepce ili desne, mulja dlaka. U takvoj groznoj situaciji većina na momenat izgubi dah, brecne se, refleksno uvuče stomak i raširi oči, uz gađenje ih obuzme strah da će progutati domaćicinu dlaku... Pitaju se da li je bilo još vlasi, u prethodnim zalogajima, možda u sarmi, te jesu li stidne ili one ispod pazuha.

Mnogi ističu da vole pravu domaću kujnu, da tada najslađe jedu, te da ne postoji domaći kolač bez dlake... E, neka im je prijatno.

Smatrate li da pravi domaći kolač mora da ima dlaku?

 

Kada bi primetili da vam je dlaka u ustima, najverovatnije bi samo gledali kako da neprimetno ustanete od stola i odete u toalet, da ispljunete "slatko-dlakavi" sadržaj. Verovatno bi osećali i transfer blama, a ne bi želeli da osramotite domaćicu... Neko se u takvoj situaciji i može lako snaći, tako što će sav sadržaj iz usta diskretno isljunuti u salvetu, dok glumi kako duva nos... Po okončanju ove agonije malo ko bi se odlučio da nastavi sa obedom. Možda bi se u očaju uhvatio za rakiju, da pročisti usnu duplju, grkljan.

Zamislite da sečete tortu i da na tanjir stavljate parče uz koje se razvlači dlaka duge kose, umesena sa korom...

Kosa

Alo.rs

Foto: Alo.rs

To je sigurno jeziva scena, ali, nema razloga za brigu, jer je mnogo opasnija ona razna prljavština koja se ne vidi u hrani. I u poslastičarnicama kuvarice mogu da imaju štroku ispod noktiju, da pravilno ne peru ruke, da čačkaju nos i grickaju nokte, drže telefon koji su prethodno koristile u toaletu posle vršenja (velike) nužde, ili da ne peru ruke u toaletu...

Sećate li se onog jezivog snimka kako baba i unuk prave tortu, mute fil u koji svaki čas umaču prethodno olizane prste? Ako niste gadljivi, pogledajte taj video:

Ne gutajte nataložene vlasi iz odvoda slivnika

Stručnjaci tvrde da dlaka u jelu ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje i nema nikakvih izveštaja o tome da se neko razboleo nakon što je slučajno progutao dlaku, pa stoga uživajte u hrani. Dermatolog s Univerziteta Nortvestern, Marija Kolavinćenco, objasnila je zašto nema razloga za brigu.

- Kosa je sačinjena od gusto zbijenog proteina koji se zove keratin i koji je hemijski neaktivan i neće izazvati nikakve probleme ukoliko se proguta i svari. Opasno je ako bi pojeli veću količinu kose, recimo sve dlake sa glave. U tom slučaju bi kosa vašem organizmu učinila isto što i nataložene dlake slivniku. Dakle, formirale bi se grudve koje bi izazvale bolove u stomaku - ukazala je ova doktorka.

Pročitajte: