Walt Disney
Printscreen/ Youtube
Walt Disney

Printscreen/ Youtube

Walt Disney, Foto: Printscreen/ Youtube

On, svakako, ne bi uspeo da to uradi sam, a veliku pomoć imao je od svojih ključnih animatora: Lesa Klarka, Marka Dejvisa, Olija Džonstona, Milta Kala, Vorda Kimbala, Erika Larsona, Džona Lounsberija, Volfganga Rajtermana i Frenka Tomasa.

Svi oni su daleko poznatiji pod nazivom "Diznijevih 9 staraca". 

Većina njih je na početku radila na kratkometražnim filmovima, a zatim su svi oni angažovani na legendarnom dugometražnom crtanom filmu "Snežana i sedam patuljaka". Uspehe su nizali i četrdesetih godina prošlog veka, kada je izbačen crtani "Pinokio", kao i druga ostvarenja.

Pinokio

Printscreen/ Youtube

Pinokio, Foto: Printscreen/ Youtube

Les Klark (1907 - 1979) - Kompaniji Dizni priključio se 1927. godine. Zajedno sa kolegom animatorom Ubom Ajverksom radio je na kreiranju Mikija Mausa od njegovog početka. Radio je na animaciji mnogih crtanih filmova, kao što su "Maza i Lunja", "Pinokio", "Uspavana lepotica"...

Les Klark je radio i na legedarnom crtanom filmu "Parobrod Vili", gde je glavna zveda bio Miki Maus.

Mark Dejvis (1913-2000) - Priključio se Dizniju 1935. godine, a debitovao je na crtanom filmu "Snežana i sedam patuljaka". Njegovom zaslugom nastali su likovi kao što su Bambi, Tamper, Zvončica, Grdana, Aurora (Uspavana lepotica), Kruela de Vil.


Milt Kal (1909 - 1987) - U Dizniju je od 1934. godine. Njegova najznačajnija dela su lik Pinokio, Tajger (iz crtanog filma "Avanture Vinija Pua"), Petar Pan, Madam Mim (crtani "Mač u kamenu"), tigar Šir-Kan (crtani "Knjiga o džungli"), Šerif od Notingema (crtani "Robin Hud") i mnogi drugi.

Vord Kimbal (1914 - 2002) Kao i Kal, u Dizni je došao 1934. godine. Kimbal je bio specijalizovao za crtanje stripova, a njegova tehnika bila je "divlja" u odnosu na tehniku drugih Diznijevih animatora. Zahvaljujući njegovoj kreativnoj slobodi nastali su likovi kao što su Džimini Kriket (crtani film "Pinokio"), mačak Lucifer i miševi Džak i Gas (crtani film "Pepeljuga"), Ludi šeširdžija i Češirska mačka (crtani film "Alisa u zemlji čuda").

Erik Larson (1905 - 1988) - Postao je deo Diznijeve porodice 1993. godine i važio je za top animatora. I njegovog pera su tako nastali sledeći likovi: Peg (crtani film "Maza i Lunja"), lešinari (crtani film "Knjiga o džungli"). Takođe, kreirao je scenu kada Petar Pan nadleće London u crtanom filmu "Petar Pan". Pošto je bio izuzetno nadaren, u kompaniji Dizni dobio je ulogu da podučava druge animatore.

Volfgang Rajterman (1909 - 1985) - Pristupio je Dizniju 1933. godine, a radio je i kao animator i kao režiser. On je kreirao scenu kada princ Filip u crtanom filmu "Uspavana lepotica" beži iz dvorca Grdane, kao i scenu kada se bori sa strašnim zmajem u koji se Grdana transformiše. On je napravio likove kao što su kit Monstro (crtani film "Pinokio"), Bezglavi jahač, krododil (crtani film "Petar Pan"), pacov (crtani film "Maza i Lunja").

Frenk Tomas (1912 - 2004) - Od 1934. godine je u Dizniju. Kao što smo naveli, kreairao je Bibliju za animatore "Iluzija života" ("The Illusion Of Life"), i to zajedno sa kolegom Olijem Džonstonom. Frenk je napravio likove kao što su Maćeha (crtani film "Pepeljuga"), Kraljica srca (crtani film "Alisa u zemlji čuda"), Kapetak Kuka (crtani film "Petar Pan"). Tomas je bio zadužen za legendarnu špageti scenu iz crtanog filma "Maza i Lunja".

Pročitajte još: