Devojka, tuga, depresija
Shutterstock
Devojka, tuga, depresija

Shutterstock

Devojka, tuga, depresija, Foto: Shutterstock

Da li ste lošije rapoloženi zimi?

 

"Zimska depresija se povezuje prvenstveno sa godišnjim dobom, odnosno manjom količinom sunčeve svetlosti i najčešće rezultira pospanošću i opštim neraspoloženjem. Karakteristični simptomi uključuju umor, gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, promenu apetita i potrebu za pojačanim unosom ugljenih hidrata, što neretko utiče i na promenu težine, slabu koncentraciju i razdražljivost, duže spavanje i san koji ne odmara, potrebu za osamljivanjem…", kaže psihološkinja Senka Čimpo.

Dodaje i da zbog nedostatka sunčeve svetlosti neurotransmiteri koji su odgovorni za lučenje hormona raspoloženja (melatonin i seratonin) luče u manjoj količini pa je ključno izlagati se dnevnoj sunčevoj svetlosti.

Panični napad

Shutterstock

Panični napad, Foto: Shutterstock


"U konktekstu pandemije i zaštitnih mera sa jedne, zatim suočavanjem sa sezonskim afektivnim poremećajem sa druge strane, najznačajniji su boravak u prirodi i na otvorenom, uz zdrave životne navike, pre svega spavanja i ishrane", kažeona.

Ono što je takođe važno znati jeste da je sasvim normalno osećati se anksiozno, bezvoljno i razdraženo. Pandemija je kod mnogih izazvala pojavu depresije i pojačanu anksioznost, a mere fizičke distance i izolacije nisu zdrave za našu psihu.

Zato, redovno komunicirajte sa prijateljima i porodicom, ugodite sebi i ne libite se da razgovarate sa stručnjacima. Kad god imate priliku – prošetajte ili idite na izlet u prirodu.

Pročitajte još: