Dečak plače
Printscreen
Dečak plače

Printscreen

Dečak plače, Foto: Printscreen

Sedmogodišnji Britanac Tomi Lič morao je da čitavu prošlu zimu provede u bolnici zbog retkog stanja kod kojeg hladnoća uzrokuje alergijsku reakciju.

Kad god mu je hladno on povraća, bori se za dah i dobija osip svuda po telu. Tomi pati od teškog oblika urtikarije i angioedema, što su stanja koja uzrokuju koprivnjaču i oticanje ispod kože. Njegova majka Ebigejl Mekdonald (26) kaže da ne može ni da ga umota u odeću i zagreje jer je Tomi takođe alergičan i na toplotu. Ebigejl je stalno zabrinuta da je život njenog sina ugrožen jer čim se simptomi pojave njemu hitno trebaju lekovi.

U nekim slučajevima urtikarija može dovesti do anafilaktičkog šoka a angioedema uzrokuje oticanje jezika, ometajući disanje.

To je užasno stanje i uvek paničim zbog toga jer može biti životno ugrožavajuće ako Tomi ne primi medicinski tretman. Srce mi puca kad vidim svog malog dečaka sa maskom za kiseonik i žicama koje vise po njemu u bolnici, ali on je tako hrabar – kaže Ebigejl, majka dvoje dece iz Ameršama.

Ona je prvi put primetila osip na Tomijevoj glavi kad je imao pet godina.

- Mislila sam da je u pitanju viralna infekcija, ali je sledeće jutro bio prekriven osipom od glave do pete i žalio se na bolove u stomaku i grudima. Lice i stomak su mu bili otečeni – priča Ebigejl.

Pročitajte još:

U bolnici je dobio antihistamine i adrenalin, nakon čega je ustanovljena dijagnoza. Uzrok njegovog stanja je još nepoznat, ali ga uzrokuju toplota, hladnoća, trenje, pritisak na kožu, sunce i čak voda.

- Uvek sam na straži jer nikad ne znamo kad će se to sledeći put dogoditi, zbog čega je još strašnije. Tomi se zabrine čim vidi osip, čime ga samo pogoršava – navodi njegova majka.

Ebigejl je rekla da je Tomi propustio mnogo druženja s prijateljima i da njihova porodica ne može otići ni na izlet, a kamoli odmor jer se plaše da će se simptomi pojaviti dok su u avionu ili u stranoj zemlji.

Bonus video: Završetak prikaza na vojnom aerodromu - "Sloboda 2019"