Čuveno pismo Čarlsa Darvina
Profimedia
Čuveno pismo Čarlsa Darvina
Čuveno pismo Čarlsa Darvina, Foto: Profimedia

U novembru 1880. britanski naučnik je dobio pismo mladog pravnika F.A. Mekdermota koji mu poručuje da uprkos velikom zadovoljstvu s kojim čita njegove knjige, nije izgubio veru u Novi zavet. 

"Razlog zbog kog vam pišem jeste da vas zamolim da mi odgovorite sa da ili ne na pitanje da li verujete u Bibliju", piše Mekdermot.

Darvin je odgovorio porukom od svega nekoliko reči 24. novembra 1880. godine, tačno 21 godinu nakon objavljivanja svoje čuvene knjige "O poreklu vrsta". 

"Žao mi je da vas obavestim da ne verujem u Bibliju kao o božanskom otkrovenju, niti u Isusa Hrista kao o božjem sinu", glasio je Darvinov odgovor.

Slavni naučnik je dugo izbegavao da odgovori na ovo pitanje koje su mu mnogi postavljali nakon što je 1859. objavio svoj čuveni rad u kom je izneo teoriju o prirodnoj selekciji, po kojoj su vrste evoluirale putem genske varijacije. Darvinova knjiga je skandalizovala hrišćanske čitaoce koji su verovali da su ljudi stvoreni po božjem liku.

Iako izuzetno kratka u poređenju sa drugim Darvinovim pismima, poruka upućena Mekdermotu je jedinstvena po svom teološkom sadržaju.

"Za Darvinove kolekcionare, ona je od neprocenljive vrednosti. To je tačka na celokupnu debatu", navela je za londonski Gardian Kasandra Haton, predstavnica aukcijske kuće Bonam koja je organizator licitacije.

Darvin je decenijama izbegavao da objavi svoja razmišljanja o evoluciji kako bi od skandala zaštitio svoju porodicu, posebno svoju suprugu koja je bila veoma religiozna.

Čak i u 71. godini, Darvin je bio veoma obazriv kada je izražavao svoje stavove o veri.

Mnogi su se pitali zašto je naučnik baš tada odlučio da prekine ćutanje. Istraživanje Univerzitetske biblioteke Kembridža, koja poseduje najveću kolekciju Darvinovih pisama i dokumenata, pokazuje da Mekdermot nije bio jedini koji želeo da sazna naučnikovo mišljenje o Bibliji.

Verovatno je da se Darvin umorio od stalnih zapitkivanja ili ga je Mekdermotov iskren pristup, uz obećanje da neće objaviti njegov sadržaj pisma, ma kakav on bio, ubedio da odgovori na direktan način.

"Možemo samo da zamislimo šta je sve prošlo kroz Mekdermotovu glavu kada je dobio odgovor", navela je Haton, dodajući da je advokat održao obećanje i da je pismo ostalo više od 100 godina u tajnosti.

"Više od jednog veka se nagađalo o Darvinovoj religioznosti, odnosno nedostatku vere, ali pismo Mekdermotu iz 1880, koje je pravi istorijski dokument, potvrđuje dokaze da je Darvin tokom druge polovine svog života bio strogi agnostik", napomenuo je Dejvid Kvamen, autor novije Darvinove biografije.

Darvinovo pismo biće prodato 21. septembra u Njujorku zajedno sa drugim njegovim pismima. Na aukciji će se naći i brojni predmeti iz domena nauke i tehnologije, uključujući jedan od prvih Eplovih kompjutera i jedna Enigma mašina.