Antarktik
Tanjug/AP
Antarktik

Tanjug/AP

Antarktik, Foto: Tanjug/AP

Opservatorija koja traga za radio talasima emitovanim iz antarktičkih ledenih ploča, Antarktička impulsivna tranzitna antena (ANITA), uhvatila je u dva maha neutrine ultra visoke energije pomoću senzorne opreme postavljene na visini od oko 36 kilometara, u balonima punjenim helijumom, koji su došli ispod ledenog pokrivača. Što znači da su prošli kroz čitavu zemljinu masu, a nisu stupili u interakciju sa preprekama što ruši sve poznate zakone fizike.

naučnici

Shutterstock

naučnici, Foto: Shutterstock

"Oni mogu da ukazuju na fiziku iza Standardnog modela" rekao je dr Aleks Pizuto, fizičar na Univerzitetu Viskonsin-Medison.

Druge teorije u okviru Standardnog modela, koje su postavili naučnici, ne zvuče verodostojno ni njima samima.

"Princip "Okamova oštrica" u nauci, da je najjednostavnije rešenje uvek najbolje, kod ovakvih dovijajućih rešenja ne postoji. Jedino i najprostije objašnjenje u ovom slučaju je da su misteriozne čestice došle iz paralelenog univerzuma, gde vreme putuje u suprotnom pravcu od našeg " kaže Nil Turok, fizičar sa Perimeter instituta za teoretsku fiziku u Kanadi. 

Nil Turok je sa Stivenom Hokingom autor teorije o "inflatornom univerzumu".

Prema Turoku, ova "vanzemaljska" teorija će objasniti prisustvo tih drugačije nemogućih UHE neutrina, bez potrebe da se fizika kakvu mi znamo vezuje u "komplikovane čvorove".

Crna rupa Svemir Astronomija Fizika Univerzum

Profimedia

Crna rupa Svemir Astronomija Fizika Univerzum, Foto: Profimedia

Naš univerzum ima partnera od antimaterije s one strane Velikog praska i taj antiuniverzum se pruža nazad u vremenu pre njega, postajući veći kako to čini, i bivajući sastavljen dominantno od antimaterije. On ima svoje prostorne osobine obrnuto komparativne sa onima u našem univerzumu - situacija analogna kreaciji para elektrona-pozitrona u vakuumu - objašnjava Nil Turok.

Pročitajte još: