maska
Foto: Shutterstock
maska

Foto: Shutterstock

maska, Foto: Foto: Shutterstock

Da li je dobro ili ne da deca nose maske, od kojeg uzrasta su one obavezne, koliko mogu da smetaju u procesu učenja - samo su neke od nedoumica koje ovih dana muče roditelje. Međutim, jedinstvenog mišljenja i dalje nema.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN dečiji fond (Unicef) nisu preporučivale da deca između šest i 11 godina nose maske. Od 12. godine bi to trebalo da bude obavezno, kao i za odrasle, naročito kada mališani ulaze u gužvu i provode vreme sa mnogo osoba u zatvorenom prostoru - navele su zdravstvene službe i agencije za prava dece UN.

Mnogi stručnjaci, međutim, upozoravaju da u nekim situacijama maske mogu da ometaju proces učenja i da se negativno odraze na važne školske aktivnosti, o čemu, takođe mora da se razmišlja. Većina je saglasna u tome da bar decu mlađeg uzrasta ne bi trebalo obavezivati na to, jer ne umeju sama da stavljaju i skidaju maske na pravilan način. Osim toga, većina stručnjaka tvrdi da oni i nisu prenosioci virusa.

S druge strane, nedavna studija pedijatrijske bolnice za zarazne bolesti u Čikagu je pokazala da upravo deca mlađa od pet godina imaju između 10 i 100 puta više genetskog materijala virusa korona u odnosu na stariju decu i odrasle.

Komentari (1)

Neko tamo

08.09.2020 08:58

A što će se mala djeca zaraziti nema veze jel?