Profesor
printskrin youtube
Profesor

printskrin youtube

Profesor, Foto: printskrin youtube

Donald Fir, profesor istorije i politike u jednoj srednjoj školi, pre nekoliko dana postao je tek šesti takmičar u istoriji britanske verzije kviza "Želite li da postane milioner?" koji je uspeo da odgovori na sva pitanja i tako zapravo postane - milioner!

Poslednje, 15 pitanje, koje ga je dovelo do neverovatne sume od milion funti bilo je istorijsko i Fir je, bez mnogo premišljanja, na njega odgovorio tačno. Da li biste vi mogli?

Koji pirat je 1718. godine poginuo u bici na obalama današnje Severne Karoline?

 

Edvard Tič, poznatiji kao Crnobradi bio je ozloglašeni engleski gusar koji je delao na prostorima oko Zapadnoindijskih ostrva i istočne obale britanskih kolonija u Severnoj Americi.

Prema novijim istraživanjima, njegova porodica preselila se iz Britanije na Jamajku, gde je 1706. Edvard Teč Mlađi zaveden u registar kao marinac u službi Kraljevske ratne mornarice. Međutim, deceniju kasnije počeo je da se bavi piraterijom okupljajući oko sebe i druge odmetnike tako da je stvorio pravu flotu.

Postao je čuveni gusar, a nadimak je dobio po svojoj gustoj, crnoj bradi i zastrašujućem izgledu, pričalo se i da je vezivao zapaljene fitilje ispod svog šešira da bi zastrašivao neprijatelje. Nakon godina pljački, bežanja od vlasti i bitki, poginuo je 22. novembra 1718. tokom krvave bitke sa vojskom i mornarima koje je poslao guverner Virdžinije.

Nasuprot modernoj slici tiranina, Crnobradi je svojim brodovima upravljao uz dopuštenje posade, a ne postoje nikakvi dokazi da je ikada povredio ili ubio nekog od svojih zarobljenika. Posle smrti je romantiziran i tako postao inspiracija za razna dela o gusarima.

Inače, ovo nije prvi put da “milionersko” pitanje u popularnom kvizu bude iz oblasti istorije. To se dogodilo i 2019. godine. Međutim, tada je takmičar rešio da odustane i kući otišao sa pola miliona funti.

Tačan odgovor na kviz pitanje je pod B.

.