"JA ZA TO NEMAM NOVCA..." Čuveni Orijent Ekspres kasnio je samo jednom u istoriji - i to zbog najveće srpske heroine!

Već od prvih godina nakon kraja Velikog rata Francuska je na sebe preuzela organizovanje obeležavanja kraja rata. Tamo bi se, po pravilu, svake godine okupljali predstavnici Savezničkih sila koje su izvojevale pobedu i učestvovale u zajedničkoj proslavi.

Milunka Savić
Milunka Savić, Foto: Privatna arhiva

Tako je bilo i 1928. kada se obeležavala desetogodišnjica od završetka tog, do tada najkrvavijeg sukoba u istoriji, a za zvaničnike Srbije, zemlje koja je u Prvom svetskom ratu podnela najveće žrtve, Francuska je najslavniji voz - Orijent Ekspres, da ih doveze do Pariza.

I tako se desilo da je voz čuven po svojoj tačnosti stigao u Beograd i na železničkoj stanici čekao prijem putnika.

Ukrcavali su se redom generali, političari, plemstvo… Ipak, francuski ambasador koji je došao da prisustvije ispraćaju, imao je oči samo za jednu ženu - Milunku Savić.

Ona se nije ukrcavala. Stajala je u masi okupljene svetine i pogledom ispraćala one koji putuju na proslavu. Ambasador nije izdržao, prišao je i pitao je zašto i ona ne ide sa njima u Pariz.

PROŽDIRE MAJMUNE, LEDI KRV U ŽILAMA Premrli biste od straha da ga vidite uživo u šumi, a kamoli u mraku (FOTO/VIDEO)

NEVIN BIO U ZATVORU 27 GODINA! Osudili su ga za ubistvo, a onda su shvatili da nije kriv! Sada za svaku godinu dobija po milion dolara, ali to nije ono najbolje! (VIDEO)

– Ja za to nemam novca – skromno je odgovorila Milunka.

A bila je to Milunka Savić, srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske “Knjaz Mihailo”, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Baš ona kojoj su se Francuzi toliko divili da je bila jedina žena kojoj su dodelili čak dva ordena Legije časti. Ista ona Milunka koju su prozvali “srpska Jovanka Orelanka”…

Milunka Savić
Milunka Savić, Foto: Privatna arhiva

Ambasador je tada shvatio da mora da deluje brzo i odlučno. Naredio je da voz ne sme da krene bez Milunke. Prisutni su brzo prikupili novac za kartu, a on je za to vreme sredio potrebnu dokumentaciju.

11 DANA KOJE NEĆETE PRONAĆI NI U JEDNOM KALENDARU Razlog - nisu nikada ni postojali! Objašnjenje će vas ostaviti bez teksta!

FINALISTA KRIJE POSEBNU PRIČU! Poljoprivrednik iz Bačkog Petrovca opet pokorio Slagalicu! Pobedio, a onda govorom rasplakao čitavu Srbiju!

Orijent ekspres nikada ni pre ni posle toga nije zakasnio ni minuta. Ipak, iz Beograda je krenuo sa zakašnjenjem i jednom putnicom više… i to kakvom putnicom!

I još ponešto o Milunki Savić…

Nakon ovog događaja Milunka se vratila u Srbiju. U Beogradu sama sa tri ćerke, dugo nije mogla da pronađe nikakav posao. Na inicijativu saboraca, od 1929. zaposlili su je kao čistačicu kancelarije direktora, u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo svog radnog veka.

Otkrivamo kako živi Đinđićev ubica! Zemunci mu prete, a jedna stvar je posebno čudna!

AUTOR: Danica Ćuruvija DATUM I VREME: 05.10.2019. 20:41 Atentatora na premijera Srbije Zorana Đinđića nisu hteli da puste na slobodu! Dušana Krsmanovića dovode u dvorište Vlade Srbije 15. februara 2006.godine, Foto: Ognjen Radošević/Alo * Krsmanović, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera, tražio je da ga puste ranije na slobodu jer je izdržao dve trećine kazne * Njegova molba je odbijena, saznaje „Alo!"

Zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći. Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu, gde su ljudi brzo zaboravili njene zasluge.

Bonus video

Taksisti napali građane!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Nikada Srbijo
  06/10/2019 - 07:28
  Nisi umela da ceniš svoje najbolje, posebno žene od kojih si najviše dobila.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi