Milunka Savić
Privatna arhiva
Milunka Savić

Privatna arhiva

Milunka Savić, Foto: Privatna arhiva

Tako je bilo i 1928. kada se obeležavala desetogodišnjica od završetka tog, do tada najkrvavijeg sukoba u istoriji, a za zvaničnike Srbije, zemlje koja je u Prvom svetskom ratu podnela najveće žrtve, Francuska je najslavniji voz - Orijent Ekspres, da ih doveze do Pariza.

Pročitajte još:

I tako se desilo da je voz čuven po svojoj tačnosti stigao u Beograd i na železničkoj stanici čekao prijem putnika.

Ukrcavali su se redom generali, političari, plemstvo… Ipak, francuski ambasador koji je došao da prisustvije ispraćaju, imao je oči samo za jednu ženu - Milunku Savić.

Ona se nije ukrcavala. Stajala je u masi okupljene svetine i pogledom ispraćala one koji putuju na proslavu. Ambasador nije izdržao, prišao je i pitao je zašto i ona ne ide sa njima u Pariz.

– Ja za to nemam novca – skromno je odgovorila Milunka.

A bila je to Milunka Savić, srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske “Knjaz Mihailo”, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Baš ona kojoj su se Francuzi toliko divili da je bila jedina žena kojoj su dodelili čak dva ordena Legije časti. Ista ona Milunka koju su prozvali “srpska Jovanka Orelanka”…

Milunka Savić

Privatna arhiva

Milunka Savić, Foto: Privatna arhiva

Ambasador je tada shvatio da mora da deluje brzo i odlučno. Naredio je da voz ne sme da krene bez Milunke. Prisutni su brzo prikupili novac za kartu, a on je za to vreme sredio potrebnu dokumentaciju.

Orijent ekspres nikada ni pre ni posle toga nije zakasnio ni minuta. Ipak, iz Beograda je krenuo sa zakašnjenjem i jednom putnicom više… i to kakvom putnicom!

I još ponešto o Milunki Savić…

Nakon ovog događaja Milunka se vratila u Srbiju. U Beogradu sama sa tri ćerke, dugo nije mogla da pronađe nikakav posao. Na inicijativu saboraca, od 1929. zaposlili su je kao čistačicu kancelarije direktora, u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo svog radnog veka.

Otkrivamo kako živi Đinđićev ubica! Zemunci mu prete, a jedna stvar je posebno čudna!

AUTOR: Danica Ćuruvija DATUM I VREME: 05.10.2019. 20:41 Atentatora na premijera Srbije Zorana Đinđića nisu hteli da puste na slobodu! Dušana Krsmanovića dovode u dvorište Vlade Srbije 15. februara 2006.godine, Foto: Ognjen Radošević/Alo * Krsmanović, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera, tražio je da ga puste ranije na slobodu jer je izdržao dve trećine kazne * Njegova molba je odbijena, saznaje „Alo!"

Zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći. Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu, gde su ljudi brzo zaboravili njene zasluge.

Bonus video

Taksisti napali građane!

 

Komentari (1)

Nikada Srbijo

06.10.2019 07:28

Nisi umela da ceniš svoje najbolje, posebno žene od kojih si najviše dobila.