Crna Trava
Shutterstock
Crna Trava

Shutterstock

Crna Trava, Foto: Shutterstock

Geografski položaj je čini saobraćajno izolovanom u odnosu na glavne saobraćajne koridore. Crna Trava spada u najnerazvijen deo, grad Srbije, pa se i to navodi kao razlog bežanja u veće gradove. Tačnije, u perodu od 1948. do 2002. godine broj ljudi koji živi u ovom mestašcu se smanjio za 5.3 puta.

Crna Trava

Printscreen/Youtube

Crna Trava, Foto: Printscreen/Youtube

Ime Crna Trava datira još iz vremena Turaka. Legenda kaže da je 1389 godine jedna jedinica srpske vojske iz Kosovske bitke, sastavljena od srpskih strelaca i konjanika, odlučila da se odmori na jednom zelenom polju dok su putovali do bojnog polja.
Zbog toga što su vojnici ležali na otvorenom polju koje je bilo pokriveno jako otrovnom travom i cvećem, bili su opijeni i nisu se na vreme probudili za bitku. Kad su to shvatili, prokleli su travu na koju su ležali, proglasivši je – crnom travom.

Za vreme robovanja pod Turcima od preko 400. godina, crnotravsku planinsku oblast su postepeno naseljavale izbeglice sa svih strana, a najviše sa Kosova, Raške, Metohije, Kopaonika i Makedonije. Stanovništvo je od turskog zuluma bežalo u neprohodne planinske krajeve.