Zemlja
printscreen

 

Zemlja

printscreen

Foto: printscreen

Crna rupa o kojoj je reč nalazi se na 1.000 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Teleskopijuma i čini deo trostrukog sistema, zvanog HR 6819, zbog čega su astronomi ESO-a uspeli da je pronađu.

Oni su prvotno pratili dve prateće crne rupe pomoću teleskopa u ESO-ovoj opservatoriji La Silla u Čileu. Ali kada su preneli podatke, pokazalo se da jedna od dve vidljive zvezde u sistemu orbitira nevidljivim, ali masivnim objektom otprilike četiri puta većim od mase našeg sunca, na svakih 40 dana i da se druga zvezda u paru nalazi na značajnoj udaljenosti.

„Bili smo totalno iznenađeni kada smo shvatili da je ovo prvi zvezdani sistem sa crnom rupom koji se može videti golim okom“, kaže Petr Hadrava, naučnik emeritus na Akademiji nauka Češke Republike u Pragu i koautor istraživanja.

U stvari, sistem HR 6819 može se posmatrati s južne hemisfere tokom vedre, tamne noći bez potrebe za dvogledom ili teleskopom.

Štaviše, astronomi veruju da bi ovo mogao biti samo vrh ledenog brega i da bi se mnoge slične crne rupe u našoj blizini mogle otkriti u budućnosti.

"Ovaj sistem sadrži najbližu crnu rupu na Zemlji za koju znamo", kaže naučnik ESO Tomas Rivinius.
Crna rupa je zvezdana masa i jedna je od retkih takve vrste za koju znamo da nasilno ne stupa u interakciju sa okolinom, čineći je „istinski crnom”.

Do danas su astronomi otkrili samo nekoliko desetina crnih rupa u našoj galaksiji, ali većina agresivno komunicira sa svojim okruženjem, uništavajući sve na šta naiđu i emitujući snažne rendgenske zrake u tom procesu. Tihi i nevidljivi HR 6819 ponaša se potpuno drugačije, otvarajući mogućnost da u našoj galaktičkoj blizini ima mnogo više crnih rupa.