Majdanpek crkva
Alo.rs/V.Đ.
Majdanpek crkva

Alo.rs/V.Đ.

Majdanpek crkva, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Stanovnici Majdanpeka ponosni su na crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u koju dolaze svi, ma u kog boga verovao.

Ova neobična bogomolja izgrađena je u periodu od 1856-1858. godine od strane srpske Vlade koja je dovela stručnjake i radnike iz inostranstva, za rad u obnovljenom rudniku. Stvarajući uslove da ih veže za srpsko tle i pravoslavlje 1856. godine istovremeno je započela gradnja crkve, škole, stambenih objekata i rudarskih postrojenja.

Izrada plana crkve poverena je slikaru Urošu Kneževiću koji se odlučio za tzv. „švajcarski stil“, rasprostranjen u Evropi onog vremena. Posvećena je Sv. apostolima Petru i Pavlu koje su majdanpečki rudari uzeli za svoje zaštitnike, pa se do danas, 12. jula, slavi i Slava rudnika i Crkvena slava uz veliku svetkovinu celog grada.

Majdanpek crkva

Alo.rs/V.Đ.

Majdanpek crkva, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Crkva u Majdanpeku specifična je iz više razloga. Izgrađena sa troja vrata, ova jedinstvena crkva u Srbiji svojevremeno je podignuta da bi pod svoje svodove okupila sve hrišćanske vernike – pravoslavne, katoličke i protestantske.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla specifična je, između ostalog, ne samo po stilu gradnje, već i po tome, da su joj severna vrata, prema predanju, koristili katolici, južna pravoslavci, a zapadni ulaz bio je zajednički za svadbe i sahrane. Južna vrata su zazidana u vreme radova.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla ima spoljašnost nalik starim zgradama koje se mogu videti u Švajcarskoj, Austriji ili Nemačkoj. Kada se tome doda podatak da nije napravljena sa oltarom okrenutim prema istoku jasno je zašto su putopisci i stariji naučnici beležili da je srpski knez Aleksandar Karađorđević našao način da zadovolji verske potrebe pravoslavnog domaćeg stanovništva i stranih radnika – katolika i protestanata.

Da li ste se nekad pomolili u crkvi neke druge religije?

 

 .

Pročitajte: