Pauk
screenshoot
Pauk

screenshoot

Pauk, Foto: screenshoot

Vodič (muškarac po imenu Džeremi Šalkvajk) znao je da je bio svedok nečeg izvanrednog kada je izvadio kameru i počeo da dokumentuje poslednje trenutke svoje zlatne ribice Kleo. Na žalost za ribu, njena smrt bila je samo deo tipičnog dana za osmonoge ubice poznate pod nazivom jaslični mrežni paukovi - porodica poluakvatičnih arahnida koji mogu hodati na površini vode, roniti ispod površine da bi izbegli grabežljivce, pa čak i "pecati" za plen višestruko veći od njih samih.

Koliko je čest napad paukova na ribe? Prema studiji iz 2014. godine u časopisu PLOS JEDAN, pauci u osam od 109 porodica pauka mogu da ulove i jedu sitnu ribu i to na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Umesto da grade mrežicu ​​kako bi uhvatili plen, ovi pauci love svoje obroke lično, na zemlji i u vodi. (Značajno je da su neki pauci u ovoj porodici poznati i kao "pauci za ribolov", "paukovi sa pristališta" i "splavareći pauci".)

To postižu spuštanjem prednjih nogu dole da se odmaraju na površini vode dok se zadnjim nogama pričvršćuju na susedni kamen ili biljku. Voda deluje poput mreže, pauk je u stanju da otkrije i najmanje talasanje nastalo, na primer, kada nesretni insekt upadne i bude zarobljen zbog površinske tenzije vode.

Kad nešto ukusno prođe pored pauka - bilo da je to pala buba ili prolazeća riba - pauk napadne prednjim nogama i dovede svoj plen u čeljusti. Pauk ugrize meso sa svojim probodnim očnjacima, ubrizgava svoj plen sa smrtonosnim, neurotoksičnim otrovima, a zatim na kraju odnese svoj mrtvi plen na suvo.

U intervjuu, Šalkvajk je ocenio da je Kleo bio dvostruko veći i teži od njenog oktopedalnog napadača. Iako se ovo može činiti neverovatnim opterećenjem, to je zapravo ispod proseka za ribolovne pauke. U studiji iz 2014., koja je ispitivala 89 slučajeva napada pauka na ribe, uhvaćena riba bila je približno 2,2 puta duža od pauka, u proseku, pri čemu su neki pauci hvatali ribe pet puta veće.

To je prilično jezivo - ali ni približno tako jezivo kao pauci Golijat "jedači ptica" iz Južne Amerike, koji mogu narasti do 0,3 metra dugački. Šta jedu "jedači ptica" Golijat? Pustićemo vas da to sami provalite.

Komentari (1)

Istrebljivac dezinsekcija

20.01.2020 11:47

Pauk mesozder.