Pećina
screenshoot/Youtube
Pećina

screenshoot/Youtube

Pećina, Foto: screenshoot/Youtube

Reč je o pećinskim crtežima starim između 1.500 i 4.000 godina, a arheolozi ih još nisu u potpunosti razumeli.

Pećina Vemis krije drevne prikaze životinja i lova, ali i verovatno prvi prikaz škotskog broda. Arheolozi i istoričari naporno rade kako bi otkrili značenja ovih misterioznih crteža, ali sada nove pretnje sustižu ovo osetljivo područje.

PROČITAJ JOŠ:

Naime, kad su 1860-ih godina otkriveni, bilo ih je više od pedeset raspoređenih u pet pećina.

Od tada je barem 25 crteža nestalo ljudskim nemarom ili urušavanjem.

Nekoliko crteža uništeno je kad je neko zapalio automobil u jednoj pećini 1986. godine, a dve špilje su urušene u proteklih 150 godina. Njihova važnost neprocenjiva je arheolozima dok se trude da razreše misteriju naroda Pikta.

Oni nisu beležili svoju istoriju, a svedočanstva drugih naroda, prvenstveno Rimljana tokom osvajanja britanskih ostrva, pokazala su se kao previše neverodostojna.

Pećinski sistem Vemis najstarija je i najveća kolekcija piktskih simbola bilo gde u svetu. Što je gotovo neverovatno jer su bili poznati kao vrsni vojnici i jedini razlog zašto Rimljani nisu pokorili celu Britaniju.

Slavni Hadrijanov zid bio je granica između "civilizovanih" Rimljana i "ledenih varvara" Pikta. O sukobu Pikta i Rimljana snimljen je i film "Centurion".

Moramo da povučemo priznanje Kosova!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 30.09.2019. 19:36 Jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema tzv. Kosovu trebalo bi da bude povlačenje priznanja njegove nezavisnosti, kaže Tomaš Evan, međunarodni izborni posmatrač, sa iskustvom iz posmatračkih misija na Balkanu. Foto: printscreen * Međunarodni izborni posmatrač Tomaš Evan smatra da bi jedini razuman i moralan korak češke Vlade prema tzv.

Nestali su negde u 10. veku nove ere i ostavili su tek retke pećinske crteže kao dokaze svog postojanja.

Sada mala grupa volontera pokušava da spasi pećinski sistem. S jedne strane uveravaju društvo koliko je važan taj sistem iz istorijske perspektive organizovanjem poseta i raznim edukacijskim radionicama. Nove metode skeniranja, uključujući i laserske sprave, sada omogućuju stvaranje računarskih modela i pećina i obale. Posetioci tako mogu virtuelno da posete neverovatne pećine i njihove fascinantne crteže, a da usput ne oštete vredne slike.

Same špilje i dalje su u opasnosti od urušavanja, ali se svi nadaju da će upravo ove nove metode očuvanja artefakata omogućiti njihovu preciznu analizu čak i kad ih priroda uništi.

BONUS VIDEO: