NAJZANIMLJIVIJI SAT NA SVETU Centralni deo završen je 1410. godine, a on i dalje funkcioniše (VIDEO)

Nismo sigurni da li stvarno postoji vreme kao kategorija, ali interno vreme koje mi možemo da izmerimo postoji, a stari astronomski sat u Pragu i dalje izaziva divljenje.

Astronomski sat
Astronomski sat, Foto: Youtube /Print scren

Praški Orloj je najpoznatiji astronomski sat na svetu. On je ukrašen mnogobrojnim simbolima, a za njega su vezane neke od najstarijih praških legendi. Orloj se nalazi na katedrali Lund, na starom trgu u centru Praga.

On ima specijano izrađen brojčanik koji pokazuje položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete.

Praški Orloj pokazuje srednjovekovnu percepciju vremena, pa on ima i istorijski značaj. Planeta Zemlja nalazi se u centru sata. Plavi deo ovog kruga predstavlja nebo iznad horizonta, a braon deo nebo ispod njega. Istok, zapad, svitanje i sumrak ispisani su latinskim jezikom oko horizonta pa tako daju koordinate strana sveta.

Na ovom astronomskom satu nalazi se i zodijak prsten koji predstavlja položaj zvezda na nebu i kreće se prema njihovom položaju. Sunce i Mesec nalaze se na posebnim kazaljkama i kreću se "putem" zodijaka na taj način pokazujući gde se nalaze u odnosu na zvezde.

Na satu se nalaze još tri manja sata, kruga koji pokazuju: Staro Češko vreme (spoljni krug), srednjeevropsko vreme (centralni krug) i vavilonsko vreme (unutrašnji krug). Vavilonsko vreme, inače, razlikuje se po sezoni - sati su kraći zimi, a duži leti, a Orloj je jedini sat na svetu koji je u stanju da ih meri. Osim ova tri različita načina merenja vremena, kazaljka sa zvezdom na vrhu pokazuje sideralno vreme.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi