čarape
Alo.rs/V.Đ.
čarape

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

-Imao sam mušterije koje su dolazile sa specijalnim zahtevima, želele su svakojakih boja i dezena. Tražile su na primer boje presečene cvekle, džigerice, te u 70 kolora... Jedan par, momak i devojka, želeli su da se samo za njih naprave identične uniseks čarape, otkriva za Alo.rs beogradski trgovac čarapa Srđan Has.

Has ističe da je najvažnije videti sastav na deklaraciji, ali pošto ponekad sumnate da sastav zapravo nije onaj kakav piše na etiketi, po savetu našeg sagovornika, morate se osloniti na sopstvenu procenu ili da verujete prodavcu. Uzgred rečeno, od žena koje rade na hemijskom čišćenju, može se čuti da je na retko kom artiklu prišivenom za odeću ispisan tačan sastav materijala. Stoga smo Hasa upitali koji je sastav materijala idelan kad je reč o čarapi.

čarape

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

 - Ako želite čarape od bambusa, na deklaraciji mora biti oznaka „Bambu“, a ukoliko vas odbija da razmišljate o sastavu čarape, dovoljno je da obratite pažnju na sertifikat koji vam garantuje kvalitet - npr „Textiles vertrauen“, „Ekologie“, „Social responsibility“, „Ekonomy“ itd. Tehnološke specifikacije (standardi) su potvrda kvaliteta, jer su ovi evropski standardi rigorozni. Oni garantuju da je ispisan sastav na deklaraciji tačan, istinit, objašnjava Has.

čarape

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Zanimalo nas je i da li je cena čarapa garancija kvaliteta, a naš sagovornik je kazao da najpre treba istaći sam materijal, odnosno klasu, pa onda tehnološki proces, koji je danas izuzetno razvijen. Prema njegovim rečima, materijali se kupuju na berzi, gde su klasirani, a proizvodnja se razlikuje u broju i debljini igala sa kojima se prede.

- Slobodno se može reći da danas kvalitetne čarape koštaju od 200 do 4.000 dinara. Kada se plaća neki brend, postavlja se pitanje da li one mogu da budu deset puta bolje i da se deset puta više nose, jer se u plimi napretka tehnologija pojavilo i nebrojeno proizvođača. Renomiranefirme uglavnom imaju opravdanje za svoje visoke cene, jer uzimaju prvu klasu, tkanje na prstima i petama je pojačano armaturnim nitima. Sve su to finese, pa ponekad možda vredi dati hiljadu dinara zajedan par, priča Srđan Has.