Blizanci
Instagram/theturnertwins
Blizanci

Instagram/theturnertwins

Blizanci, Foto: Instagram/theturnertwins

Mnogi se pitaju da li organizam može da funkcioniše bez unosa namirnica životinjskog porekla, poput proteina.

Upravo zbog toga bliznaci Hugo i Ros Turner su odlučili da učestvuju u jednom eksperimentu i pokažu svima koliko ishrana može da utiče na naše zdravlje, ali i fizičke karakteristike tela.

 

Hugo je 12 nedelja praktikovao vegansku ishranu, a Ros je svakodnevno unosio velike količine mesa. Unos kalorija je trebao da bude izjednačen, a osim toga blizanci su redovno išli u teretanu i imali su treninge pet do šest puta nedeljno.

Eksperiment je trajao tri meseca, a tokom ovog perioda stručnjaci su pratili napredak dvojice braće, redovno su merili kilograme, nivo holesterola, kao i procenat masti i mišića u telu.

Nakon tri meseca došao je trenutak da se sumiraju rezultati, a čak i stručnjaci su bili iznenađeni velikom razlikom u njihovom fizičkom izgledu.

 

Hugo je na početku eksperimenta imao 83,9 kilograma, a procenat masnoće je bio 13 odsto. Posle tri meseca njegova težina je iznosila 82,1 kilogram, a procenat masnoće se smanjio na 12 odsto.

"Moj mentalni fokus je bio mnogo bolji dok sam bio na veganskoj dijeti. Nisam osećao popodnevni pad energije", ispričao je Hugo, te dodao da se njegov nivo holesterola smanjio.

Ros je imao potpuno drugačije rezultate. Stručnjaci su mu prvobitno izmerili 79,4 kilograma, posle tri meseca 85,7 kg. On je za 12 nedelja uspeo da dobije 4,5 kilograma mišićne mase.

 

Osim toga, naučnici su ustanovili da se procenat masnoće podigao sa 13 na 15 odsto, a nivo holesterola je bio nepromenjen.

Ovi efekti dijete su mnoge iznenadili, ali stučnjaci napominju da za podrobnije rezultate bi eksperiment ipak trebalo da traje najmanje šest meseci.