ruski avion, bombardovanje ISISa, islamska država, ruski pilot
Profimedia.rs
ruski avion, bombardovanje ISISa, islamska država, ruski pilot

Profimedia.rs

Ilustracija: Profimedia.rs

B-58 je primer je sofisticirane borbene mašine, koji je zbog pojave novih oružja i time izazvane doktrine vazdušnog ratovanja ostao bez svoje prave svrhe.

Prekrasni i tehnički savršen bombarder, vitkog trupa i delta krila, sposoban da leti dvostrukom brzinom zvuka, bio je predviđen za nuklearne napade po ciljevima u SSSR-u koji su trebali da se izvode sa velikih visina i pri velikim brzinama, kako bombarder ne bi mogli da ugroze tada dvostruko sporiji sovjetski lovci.

Ali Hastleru nije presudila naglo povećana sposobnost sovjetskih lovaca presretača nego upečatljiva upotreba novog protivvazdušnog oružja sovjetskog raketnog sistema S-75 (SAM-2).

Dana 1. jula 1960. godine, američki špijunski avion U-2, s pilotom Fransisom Gerijem Pauersom, poleteo je u izvidničku misiju iznad SSSR-a iz pakistanske baze u Pešavaru.

Avion je misiju obavljao na znatno većoj visini od one s koje bi bombarderi B-58 trebali da ispuštaju nuklearne bombe nad sovjetskim teritorijem. Uprkos velikoj visini leta sovjetska protivvazdušna odbrana uspela je da Pauersov U-2 srušiti protivvazdušnom raketom S-75 Dvina iznad Sverdlovska, a pilot je zarobljen.

To je značilo samo jedno, da zamišljeno strateško bombardiranje sovjetske teritorije, kakvo je trebao da izvodi bombarder B-58 koji čak nije mogao ni da postigne visinu na kojoj je leteo srušeni U-2, postaje gotovo nemoguć. Napad B-58 s visina koje su dostupne novom sovjetskom oružju demonstriranom pri rušenju U-2, postao je tako bespredmetan.

B-58 za let na malim visinama i borbeno dejstvo sa njih jednostavno nije bio dizajniran. To je mnogo kasnije mogao američki bombarder B-1, promenjive geometrije krila, koji je bio od početka koncipiran za delovanje s ekstremno malih visina pri velikim brzinama leta. B-1, koji je i danas u upotrebi, može da leti toliko nisko da nuklearne bombe koje ispušta imaju odloženo aktiviranje kako bi se bombarder pre nuklearne eksplozije mogao dovoljno da udalji kako i sam ne bi bio oštećen ili uništen.