Agava biljka pustinja meksiko zemlja priroda
Profimedia
Agava biljka pustinja meksiko zemlja priroda

Profimedia

Agava biljka pustinja meksiko zemlja priroda , Foto: Profimedia

Ovaj proces predstavlja pomalo radikalnu alternativu kremaciji, ali i sahranjivanju, naročito u gradovima koji oskudevaju u površinama predviđenim za grobna mesta, tako da se smatra i praktičnim rešenjem. Na kraju procesa razgradnje, voljeni preminule osobe dobijaju zemlju koju mogu iskoristiti da zasade cveće, drveće, povrće... Novi zakon je potpisan prošlog utorka od strane guvernera Džeja Inslija. 

Mesec

Profimedia

Mesec, Foto: Profimedia

- Razgradnja nudi alternativu balsamovanju, kremaciji i sahranjivanju tela. Alternativa koja je prirodna, sigurna, održiva i koja će uticati na značajno smanjenje emitovanja ugljenika kao i na uštedu korišćenja zemlje - izjavila je.

Kako funcioniše biorazgradnja ljudskog tela?

Ona je objasnila i kako se to u njenoj kompaniji tačno izvodi. Naime, telo se smešta u šestougaoni čelični kontejner napunjen biljkom lucerkom, komadićima drveta i slamom. Kontejner se zatim zatvara i telo se prirodno razgrađuje tokom perioda od 30 dana, stvarajući pri tome količinu zemlje koja može napuniti dvoja kolica.

Ovakav vid sahranjivanja postaje jako popularan.

Nedavno je otkriveno da je glumac Luk Peri na ovaj način sahranjen i to u "odelu" od pečuraka. Džej Rim Li, kreator ovog odela koje se može kupiti po ceni od 1.500 dolara, tvrdi da ovo odelo smanjuje količinu zagađenja koje se oslobađa tokom kremacije tela. Odelo je sačinjeno od potpuno razgradivog materijala koji pomaže i samu razgradnju tela, a koji takođe prenosi hranljive materije u biljni svet.