beograd
Shutterstock
beograd

Shutterstock

beograd, Foto: Shutterstock

Ovaj "kafanski trougao" nazvan je bermudskim jer je onaj ko uđe u njega teško izlazio, barem ne trezan. Dok je onaj Bermudski skoro rešen i objašnjen, ovaj beogradski trougao, kažu nazvali ga tako boemi pre 50 i koju godinu, još uvek je u dobroj meri nepoznanica, a izgleda da će tako i ostati. Priča kaže, dođe čovek na "čašicu razgovora i inspiraciju", pa ga jednostavno nema. Kada bi jednom ušao, dani su prolazili dok ne izađe. Bilo je kao da su nekako nestajali.

Osnovu ovog trougla činilo je ugostiteljsko preduzeće "Tri grozda" i kafane "Grmeč" , "Šumatovac" i "Pod lipom".

Radio Beograd

Alo

Radio Beograd, Foto: Alo

Najmanje atraktivna bašta bila je bašta restorana "Grmeč" koja je zauzimala dobar deo trotoara ispred zgrade u Makedonskoj br. 32. U gustoj hladovni lipa mogli ste uživati u tradicionalno dobroj kuhinji i kapljici, a posle ručka ili večere, mogli ste da se zasladite u obližnjoj poslastičarnici u kojoj su prodavani najbolja boza i sladoled u ovom kraju.

Posebnu zanimljivost činio je i veliki mural koji je oslikao Zuko Džuhmur, a hroničari kažu da je upravo ova kafana bila omiljeno stecište novinara "Politike". Ovaj objekat, sagrađen 1922, pod zaštitom je grada Beograda kao spomenik kulture. Posle nekoliko propalih pokušaja davanja u zakup, fajront u ovom uglu "Bermudskog trougla" objavljen je posle požara koji je 2011. pričinio veliku materijalnu štetu.

šumatovac

Youtube /Print scren

šumatovac, Foto: Youtube /Print scren

"Pod lipom" - bašta stvorena za kibicere

Za razliku od kolega iz "Politike", novinari i saradnici Radio Beograda, svoje mesto za čašicu razgovora i žestine, našli su u kafani "Pod lipom". Nekada smeštena na uglu Kondine i Makedonske, ova kafana je nažalost bila i prvi deo "Bermudskog trougla" koji je prestao da postoji.

Oni koji se sećaju starih dana slave, pričaju, da se znalo desiti da jedan gost pije u isto vreme dva pića, ali jedno u "Lipi", a drugo u "Šumi", kako ništa i niko ne bi promakao, neprestano prelazeći široku ulicu koja deli ove dve "stranice trougla".

"Šumatovac" - nova nada za "Trougao"

Poslednji je zatvoren restoran "Šumatovac", smešten u Makedonskoj br. 33 na pola puta između zgrada "Politike" i Radio Beograda. Bašta ovog restorana godinama je bila centralna letnja pozornica urbanog života, mesto gde su poznata lica iz medijske, kulturne, sportske i estradne sfere mogla da se sretnu. Za kafanskim stolovima su nastajali novinski članci, dogovarale emisije, bilo je to mesto ljudovanja i čvorište informacija koje su se razmenjivale i usmenim, kafanskim stazama, širile gradom. Ovaj restoran je mlađim generacijama poznat i po scenama iz kultnog filma "Nacionalna klasa". Na kraju su mu presudili dugovi, pad prometa i nesređeni vlasnički odnosti, čime je i stari "Bermudski trougao" prestao da postoji.

Pročitajte još: