Medved, medvedić Matija
Promo/Zoo Zagreb
Medved, medvedić Matija

Promo/Zoo Zagreb

Medved, medvedić Matija, Foto: Promo/Zoo Zagreb

Uskoro će navršiti pet meseci i trenutno teži 17 kilograma. Svi koji se o njemu brinu, sada više ne moraju da strepe oko svakog njegovog obroka. Neprospavane noći kako bi meda popio malo mleka iz bočice, sada radnicima Zoološkog vrta deluju kao davna prošlost.

Slagalica

Printscreen

 

- Naš je meda uistinu zdravog apetita! Posebno su mu dragi kravlji sirevi, ponajviše zagrebački i samoborski! Kao pravi gurman, sir voli da kombinuje s lukom, i to onim medveđim. Mali sladokusac takođe uživa u medu, voćnim kašicama, jagodama i drugom šumskom bobičastom voću. Čim sazru prve neretvanske lubenice, rashladićemo ih i njima počastiti Matiju. Znamo da je to za medvede letno osveženje bez premca - kazao je Damir Skok, direktor Zoološkog vrta grada Zagreba.

Medved, medvedić Matija

Promo/Zoo Zagreb

Medved, medvedić Matija, Foto: Promo/Zoo Zagreb

Kako bi lakše podneo naglo otopljenje, Matija je dobio i bazenčić. Obožava igru u vodi. Zapravo, poput svakog je mališana – znatiželjan, razigran, ponekad i nesmotren, kažu iz Zoološkog vrta.

Pročitajte još:

 

Ekipa iz Vrta za sve to ima mnogo razumevanja, pa kad meda i napravi neku štetu poput uništavanja igračke ili posude, brzo mu se progleda kroz prste.

Kad je Matija stigao u zagrebački ZOO, direktor i svi zaposleni trudili su se da dolaze u što manji kontakt sa njim kako bi jednog dana mogao da se vrati u prirodu. Međutim, brzo je bilo jasno da su šanse za povratak male.

- Šanse da će se vratiti u divljinu su jako male. Za početak, nije ga bilo lako prebaciti na veštačku hranu. Uspeli smo i jako smo srećni zbog toga. Ali ako to zanemarimo, njegov najveći problem je što će se previše navići na ljude. Zaposleni mogu da izbegavaju preteranu komunikaciju s njim, ali njihovi mirisi i glasovi su dovoljni. Problem je što ga mama više ništa ne može naučiti: koga da se boji, šta da jede... Nosićemo mu biljke iz šume, one koje rastu u to doba i zaista ćemo dati sve od sebe da se vrati tamo gde i pripada, no svestan sam da je to ozbiljan posao i da su šanse da se to dogodi male. Sigurno ćemo pokušati da ga vratimo u divljinu, ali pitanje je hoće li se on snaći tamo. Da ga ljudi nisu poveli sa sobom, on bi uginuo. Nema šanse da tako malo biće samo preživi u šumi bez majke. No, ne znamo što će biti dalje i kakva mu je sudbina - rekao je profesor Đuro Huber, najveći stručnjak za medvede, krajem aprila za Jutarnji.

 

Baka Ruža

Ok Radio