Operacija
Alo!/Marko Đoković

 

Operacija

Alo!/Marko Đoković

Foto: Alo!/Marko Đoković

Mama Emili se okrenula samo na minut, i to je bilo dovoljno da devojčica sebe dovede u životnu opasnost.

Kada je Emili Nilan okrenula leđa svojoj desetomesečnoj ćerki, nije ni slutila da će tih 60 sekundi zauvek promeniti njihov život.

"Sada mislim da nikada ne možete biti previše oprezni", započela je svoju priču ova mama, koja je otvoreno progovorila o traumatičnom iskustvu, a sve s ciljem da druge roditelje upozori na opasnost od gutanja baterija.

"I verujte svojim instinktima uvek, jer vi kao majka znate kada nešto nije u redu", poručila je.

Naime, Emili je napustila prostoriju na jedan minutu kako bi na brzinu složila odeću, skrivena od devojčice, jer je Mila u to vreme bila fascinirana otvaranjem ormara. Međutim, ona je za to vreme dohvatila paket sa baterijama, progutala jednu, a potom ostatak spakovala u fioku i nastavila da se igra i gledati crtane filmove.

Nakon toga Emili je primetila kako se Mila čini pomalo umorno i da odbija flašicu, ali nije pridavala previše pažnje tome. Devojčica je u međuvremenu zaspala, pa je mama iskoristila priliku da ode na sastanak sa fotografima za predstojeće venčanje sa verenikom Dejnom Tuhijem. Za to vreme je Milu čuvala njena tetka.

"Prolazila sam kroz sva scenarija u svojoj glavi. Da li je pala? Da li je udarila glavom o nešto što je izazvalo neurološki problem? Iskreno, nisam imala pojma što se dogodilo", prisetila se.

Lekari su odlučili da pošalju Milu na rendgenski snimak i u roku od pet minuta su pozvali mamu da pogleda što su pronašli. Operacijom su uspeli da uklone bateriju, ali oštećenje jednjaka je bilo toliko da su morali da urade perkutanu endoskopsku gastrostomiju. To je endoskopski medicinski postupak u kom se cev sprovodi u stomak pacijenta kroz trbušni zid, jer osoba nije u stanju da uzima hranu i tečnost oralno, piše The Sun.

Ipak, danas bi bilo teško poverovati da je Mila prošla kroz toliko teško razdoblje. Naime, pet meseci kasnije ona se čudesno oporavila potpuno.