O OVOME NISTE RAZMIŠLJALI Da li ste se ikada zapitali zašto banane vise sa konopca na pijacama

Koliko su banane zdrave govore zdravstvene činjenice da obiluju kalijumom, koji poboljšava koncentraciju, biljna vlakna koja su dobra za probavu i normalizuju šećer u krvi.

Banana
Banana, Foto: shutterstock

Plodovi biljke banane se beru zeleni, a počinju da sazrevaju čim su ubrane, jer tada dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava sazrevanje. Zbog ovog procesa moguće je pospešiti sazrevanje drugog voća i povrća tako što ćete pored njega ostaviti zrelu bananu.

Volite li banane?

Ukupan broj glasova: 91

  • Obožavam: 96% (87)
  • Ne, ne sviđam se ukus: 4% (4)

Kada su obešene na kuki ili konopcu, tada se proces sazrevanja usporava.
To je jedan od razloga zašto trgovci na pijacama često banane drže zakačene na kanapu. Na taj način, držeći ih dalje, štite drugo voće koje prodaju, kako etilen ne bi ubrzao njihovo kvarenje a i obezbeđuju duže vreme trajanja samih banana.

Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da se sačuvaju na duži vremenski period. Ne stavljajte ih u zamrzivač sa korom, već ih isecite  na kolutove, prethodno ih naravno oljuštite a zatim dobro zatvorite u kesu ili posudu i tako smrznite. Možete ih smrznuti i cele, bitno je da uklonite koru.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi