BANATSKA VEŠTICA ZAVILA VLADIMIROVAC U CRNO Baba Anujka je bila prvi serijski ubica u Srbiji: Nećete verovati čime je ubijala ljude i koliko njih je nosila na duši!

Živela je u selu Vladimirovac nedaleko od Pančeva, na velikom imanju, naizgled kao i svi ostali meštani

 

Baba Anujka
Baba Anujka, Foto: Youtube printscreen

Ana Draksin (1838 – 1938), u narodu poznata kao baba Anujka, bila je prvi serijski ubica na našim prostorima. Živela je u banatskom selu Vladimirovac gde je iz svoje kuće sejala smrt.

Ona je ubila više od 150 duša krajem 19-og i početkom 20- og veka.

Živela je u selu Vladimirovac nedaleko od Pančeva, na velikom imanju, naizgled kao i svi ostali meštani.

Pa, ipak, pored njene kuće mnogi su se libili da prođu kad padne mrak.

Ona je obično sedela u svojoj sobi, u crnoj odori i crnom maramom na glavi, posmatrajući ulicu s prozora. Ponekad bi izašla ispred kuće i pozdravljala prolaznike.

Jedne večeri su se dvoje mladih ljudi vraćali sa igranke i sreli baba Anujku na stepenicama njene kuće.

Bilo je veoma toplo napolju i ona im je ponudila limunadu, da ih okrepi. Nakon sedam dana oboje su umrli – priča najstariji meštanin Vladimirovca Georgi Veseji (82).

Maria i Titu Vakaresku imali su samo 18 godina i tek što su se venčali. Njihovi grobovi nalaze se na ulazu u groblje, kao podsetnik na gnusne zločine baba Anujke.

- To je na prvi pogled bila jedna simpatična starica, a na drugi, treći i peti pogled bila je opasna trovačica i vračara. Vrlo često ona svoje žrtve nije ni poznavala. Ona je sa druge strane smatrala da zapravo pomaže ljudima da reše svoje probleme - počinje priču o trovačici iz Vladimirovca autor knjige "Baba Anujka, vračara iz Vladimirovca" hemičar Šimon Đarmati.

Magija, vradžbine,
Magija , Foto: Shutterstock, ilustracija

Prema njegovim rečima Ana Draksin pravila je napitke, bajalice, koje bi prodavala mušterijama za rešavanje njihovih problema. Ti napici mahom su sadržali teške otrove. Njen čuveni "lek" koji je zvala bajana vodica, bio je mešavina vode i mišomora.

- Ako je u pitanju bilo oslobađanje od vojske, onda je možda davala neke biljke koje sadrže otrove koji će učiniti tog koji odlazi u vojsku pomalo nesposobnim, neuračunljivim, pa su na taj način mogli da oslobode. Ako su u pitanju porodične razmirice, ili ljubavne stvari, onda je ona davala svoju čuvenu bajanu vodicu. Interesantno je bilo to što su mušterije dolazile i govorile: "Baba Anujka, imamo problem." A ona je pitala: "Koliko je težak taj problem?" Misleći na telesnu težinu toga koji pravi problem. U zavisnosti od toga, ona je znala koju flašicu koju flašicu bajane vodice treba da im da. I onda je govorila: Posle osmog dana više nećete imati problema – objašnjava Đarmati.

Posle osmog dana obično bi nastupila smrt. Ipak, mušterije su se nizale. Kod nje su dolazili ministri, generali veleposednici, verujući da može da im ukaže koje odluke treba da donesu. Baba Anujka je "prodavala mušterijama maglu" i za to dobijala veliki novac. Nije gubila mušterije jer su verovali da je vidovita.

Posle mnogih smrti, pročuo se glas o neobičnim smrtima izazvanih rukom veštice iz Vladimirovca.

Policija iz Požarevca dobila je anonimno pismo koje za zločine optužuje upravo baba Anujku. Uhapšena je 15. maja 1928. i u zatvoru je bila zatočena osam godina.

U 98- oj godini je oslobođena zbog starosti i puštena da poslednje dane života provede u svojoj kući.

- Umrla je u stotoj godini od senilne demencije. Da li je ona nešto radila kad se vratila iz zatvora ili ne, ne zna se. Postoje puno neproverenih priča. Po nekima ona se i dalje bavila tim zanatom, da su i dalje dolazili kod nje, da je posle toga nisu dirali. Ja lično sumnjam u to. Iako je usmrtila 150 duša svojim otrovima, ona spada u jednu od najuticajnijih žena svih vremena – smatra jedan od najvećih stručnjaka na polju trovačice iz Vladimirovca.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi