Baba Anujka
Youtube printscreen

 

Baba Anujka

Youtube printscreen

Baba Anujka, Foto: Youtube printscreen

Ana Draksin (1838 – 1938), u narodu poznata kao baba Anujka, bila je prvi serijski ubica na našim prostorima. Živela je u banatskom selu Vladimirovac gde je iz svoje kuće sejala smrt.

Ona je ubila više od 150 duša krajem 19-og i početkom 20- og veka.

Živela je u selu Vladimirovac nedaleko od Pančeva, na velikom imanju, naizgled kao i svi ostali meštani.

Pa, ipak, pored njene kuće mnogi su se libili da prođu kad padne mrak.

Ona je obično sedela u svojoj sobi, u crnoj odori i crnom maramom na glavi, posmatrajući ulicu s prozora. Ponekad bi izašla ispred kuće i pozdravljala prolaznike.

Jedne večeri su se dvoje mladih ljudi vraćali sa igranke i sreli baba Anujku na stepenicama njene kuće.

Bilo je veoma toplo napolju i ona im je ponudila limunadu, da ih okrepi. Nakon sedam dana oboje su umrli – priča najstariji meštanin Vladimirovca Georgi Veseji (82).

Maria i Titu Vakaresku imali su samo 18 godina i tek što su se venčali. Njihovi grobovi nalaze se na ulazu u groblje, kao podsetnik na gnusne zločine baba Anujke.

Magija, vradžbine,

Shutterstock, ilustracija

Magija , Foto: Shutterstock, ilustracija

Prema njegovim rečima Ana Draksin pravila je napitke, bajalice, koje bi prodavala mušterijama za rešavanje njihovih problema. Ti napici mahom su sadržali teške otrove. Njen čuveni "lek" koji je zvala bajana vodica, bio je mešavina vode i mišomora.

Posle osmog dana obično bi nastupila smrt. Ipak, mušterije su se nizale. Kod nje su dolazili ministri, generali veleposednici, verujući da može da im ukaže koje odluke treba da donesu. Baba Anujka je "prodavala mušterijama maglu" i za to dobijala veliki novac. Nije gubila mušterije jer su verovali da je vidovita.

Posle mnogih smrti, pročuo se glas o neobičnim smrtima izazvanih rukom veštice iz Vladimirovca.

Policija iz Požarevca dobila je anonimno pismo koje za zločine optužuje upravo baba Anujku. Uhapšena je 15. maja 1928. i u zatvoru je bila zatočena osam godina.

U 98- oj godini je oslobođena zbog starosti i puštena da poslednje dane života provede u svojoj kući.