"Apolo 11": Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin "
Profimedia
Astronaut, Timoti Pik

Profimedia

Astronaut, Timoti Pik, Foto: Profimedia

Nil Armstrong i Baz Oldrin imali su čast da kao prvi ljudi prošetaju po Zemljinim satelitu, a treći član posade Majkl Kolins ostao je u brodu "Kolumbija" i čekao njihov povratak.

Prva četiri dana misije išla su po planu, ali dvadeset minuta pre sletanja na Mesec posada se susrela sa nizom problema.

PROČITAJ JOŠ:

Nakratko je izgubljen radijski kontakt sa kontrolnim centrom u Hjustonu - u modulu "Orao", kojim su se Armstrong i Oldrin spuštali na Mesec, oglasio se alarm.

Iz Hjutona je poručeno da nastave misiju te da je reč o problemu kompjutera koji je bio preopterećen. Astronauti su prešli na ručno upravljanje i spustili se na površinu. Armstong je silazeći iz "Orla" rekao čuvenu rečenicu: "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo".

Sletanje na Mesec

screenshoot

Sletanje na Mesec, Foto: screenshoot

Baz Oldrin je kasnije pričao da mu je Armstrong na početku priprema za misiju rekao da će "iskoristiti viši čin i da će on biti taj koji će prvi zakoračiti na površinu Meseca".

- Odlučio sam da ćutim, pokušavao sam da se ne ljutim na Nila - napisao je kasnije u svojim memoarima.

Mnogi su sumnjali u uspeh sletanja na Mesec u prvom pokušaju, ali ne i Nil Armstrong, iskusni vojni pilot.

- Osećao sam da imamo 90 odsto šanse da se sigurno vratimo i oko 50 odsto za uspešno sletanje na Mesec - objasnio je on.

Kako je izgledala šetnja po Mesecu opisao je Baz Oldrin: "Počeo sam pomalo da trčim okolo i osećao sam se kao da sam u usporenom snimku, često sa obe noge u vazduhu".

Tokom dva i po sata šetnje po Mesečevoj površini Armstrong je fotografisao hrpe kamenja dok je Oldrin instalirao seizmometar i dva druga naučna instrumenta.

Postavili su američku zastavu i ostavili za sobom nekoliko predmeta, uključujući medalju u čast prvom čoveku u svemiru - Rusu Juriju Gagarinu.