Astronaut Svemirska šetnja
Profimedia
Astronaut Svemirska šetnja

Profimedia

Astronaut Svemirska šetnja, Foto: Profimedia

Irvin, koji je bio osmi čovek koji je hodao po Mesecu, vratio se hrišćanstvu posle misije "Apolo", a njemu dugujemo zahvalnost za otkrivanje najvažnijeg svemirskog otkrovenja današnjice – kamena Dženezis, jednog od najpoznatijih uzoraka prikupljenih sa Meseca. Na zemlju je doneto 77 kilograma uzoraka mesečevog tla. Hemijska analiza kamena pretpostavlja da je u pitanju anortozit, sastavljen uglavnom od anortita.

Kamen je formiran u ranom stadijumu Sunčevog sistema, pre najmanje četiri milijarde godina.

Otkriće, koje je objavljeno 1971 godine, duguje zahvalnost Božijim znacima, prema navodima bliskog Irvinovog prijatelja, doktora Faruka El-baza.

Univerzitetski profesor je otkrio šta je odvelo Irvina do kamena.

PROČITAJ JOŠ:

- Moj prijatelj mi je pričao da dok su šetali po površini Meseca, ugledao je parče kamena koji je bio sasvim beo – navodi Faruk.

- Prišao mu je i znao je da će biti sudbonosan. Kasnije su ga geolozi nazvali kamenom Dženezis. Džejms mi je rekao da je osetio nečiji dodir, tj. Boga kako ga hvata za rame i naređuje mu da pogleda. Bog ga je doveo do njega – dodaje on.

Irvin je odrastao u hrišćanskoj porodici, ali nije redovno praktikovao religijsku službu od desete godine.

Međutim, nakon povratka iz svemira postao je pobožni hrišćanin.

Počev od 1973. godine, Irvin je vodio nekoliko ekspedicija na Ararat u Turskoj, u pokušaju da pronađe ostatke Nojeve barke.

Godine 1982. povređen je tokom silaska i morao je da bude prebačen u bolnicu na konju.

Zbog nezgode doživeo je tri ozbiljna srčana udara i umro je 8. avgusta 1991. godine.